Freedom House: Magyarországon rosszabb a demokrácia helyzete, mint AlbániábanA szervezet szerint 17. éve folyamatosan romlik a demokráciák helyzete.
Belföld

Freedom House: Magyarországon rosszabb a demokrácia helyzete, mint Albániában

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 15:17

A szervezet szerint 17. éve folyamatosan romlik a demokráciák helyzete.

Tovább romlott a demokrácia helyzete Magyarországon az amerikai Freedom House civil szervezet szerint. Azt írták jelentésükben, hogy már Albániánál is rosszabb a helyzet. A szervezet szerint Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, ami csak részben szabad.

Az USA szabadságindexe Románia szintjén mozog, mi viszont csak 66 pontot kaptunk: ez azt jelenti, hogy a 79 pontos Bulgária, a 68 pontos Észak-Macedónia, valamint a 67 pontos Montenegró és Albánia is ver minket az Axios szerint.

A szervezet szerint azért állunk Bolívia és India szintjén, mert „Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

A legrosszabb helyezéseket a szervezet Észak-Koreának, Eritreának, Türkmenisztánnak és Szíriának adta. Korábban az IDEA intézet is hasonlóan borúlátó elemzést közölt a magyarországi demokráciáról.

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Belföld#demokrácia#magyarország#felmérés#freedom house#index#albánia

Címlapról ajánljuk