Külföld

IDEA: Hanyatlóban a világ demokráciáinak fele, Magyarország a legsúlyosabb esetek között van

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 10:27

Az amúgy is tekintélyelvű kormányok egyre elnyomóbbá válnak a megfigyelőcsoport szerint.

A világ demokráciáinak fele hanyatlóban van a polgári szabadságjogok és a jogállamiság romlása közepette, miközben az amúgy is tekintélyelvű kormányok egyre elnyomóbbá válnak, közölte szerdán az IDEA nemzetközi politikai megfigyelőcsoport.

„Olyan különféle helyeken, mint Salvador, Magyarország, Irán és Mianmar, a kormányzó elit megpróbálja különféle antidemokratikus eszközökkel újjáéleszteni a régi társadalmi szerződéseket, vagy újakat kovácsolni”, írták.

A stockholmi székhelyű IDEA (Institute for Democracy and Electoral Assistance) nemzetközi demokráciaügyi és választási támogató intézet éves jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásától kezdve a választások legitimitásába vetett bizalom megingásáig világszerte számos probléma ássa alá a demokratikus berendezkedés intézményrendszerét, írja az MTI.

Az IDEA a demokrácia globális állapotára vonatkozó indexeit több mint 100 változóra alapozza, köztük olyan mérőszámokra, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, a személyes integritás és a biztonság, amelyeket aztán csoportosítanak, és tágabb kategóriákba sorolnak. A legfrissebb jelentésben kimutatott folyamatban olyan tényezők játszottak kiemelt szerepet, mint a pandémia és a klímaváltozási aggodalmak következményei, az elszabadult infláció, a fenyegető globális recesszió, valamint az ukrajnai háború.

„A világ válságok sokaságával néz szembe, a megélhetési költségektől kezdve a nukleáris konfrontáció kockázatán át az éghajlati válság felgyorsulásáig”, írták. „Ezzel párhuzamosan globális szinten tapasztalható a demokratikus intézmények működésének a hanyatlása, ami így együtt mérgező keveréket alkot.”

A jelentés szerint a visszacsúszó országok, vagyis a legsúlyosabb demokratikus eróziót mutató országok száma még soha nem volt ilyen magas. 

A jelentés konkrétan Lengyelországot, Magyarországot és az Egyesült Államok említi meg, mégpedig a politikai polarizációra, a demokratikus intézmények funkcióvesztésére és a polgári szabadságjogok veszélyeztetettségére hivatkozva. 

A jelentés szerint az európai országok csaknem felénél erodálódott az elmúlt öt évben a demokratikus intézményrendszer.

Az IDEA szerint a demokráciát világszerte veszélyezteti a hiteles választási eredmények legitimitásának megkérdőjelezése, az online szabadságjogok és jogok korlátozása, a megoldhatatlan korrupció és a szélsőjobboldali pártok térnyerése.

A jelentés megállapítja, hogy a tekintélyelvű kormányok egyre nagyobb mértékben nyomják el a másként gondolkodókat, és hogy a világ lakosságának több mint kétharmada visszacsúszó demokráciákban vagy tekintélyelvű uralom alatt él.

Az elmúlt hat évben az autoriter hatalomgyakorlás felé elmozduló országok száma több mint a duplája volt a demokrácia felé haladó országokénak. A jelentés megállapítja, hogy Afrikában pozitív fejlemények voltak megfigyelhetők, a régió nemcsak ellenállt az instabilitás fokozódásának, hanem számos ország, például Gambia, Niger és Zambia nagy lépést tett előre az demokratikus intézményrendszer javulása felé.

Nyitókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a 2017-es cselgáncs-világbajnokáson. Fotó: Getty Images

#Külföld#idea#demokrácia#járvány#háború#magyarország#visszaesés

Címlapról ajánljuk