Belföld

Medián: Többen gondolják úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok, de a többség pesszimista

rtl.hurtl.hu

2023. március 8. 19:34

Sokan megnyugodtak, hogy a vártnál könnyebb volt a tél, és bíznak abban is, hogy már tetőzött az infláció.

Bár még mindig többségben vannak azok, akik szerint az országban „rossz irányba mennek a dolgok”, a két hónappal ezelőtti felméréshez képest 10 százalékponttal nőtt a derűlátók aránya. A „jó irányt” érzékelők száma szinte minden társadalmi csoportban emelkedett, nemre, korra, iskolázottságra, pártállásra tekintet nélkül – derült ki a Medián február végén készült, reprezentatív felméréséből, amelyet a HVG ismertetett.

Februárban 37 százalék mondta azt hogy „jó irányba mennek a dolgok”, míg azért jóval többen, 58 százalék gondolta ennek ellenkezőjét. A kutatócég szerint ennek magyarázata lehet, hogy 

  • sokan a várakozásaiknál könnyebben vészelték át a telet, 
  • az ország elkerülte az egy éve fennálló és a propagandában fenyegetésként tudatosított háborús veszélyt, 
  • és él a remény, hogy a „háborúsnak” mondott infláció már tetőzött.

A Fidesz-KDNP az elmúlt év második felében produkált lejtmenet után stabilizálta a helyzetét, most a szavazókorú népességben 35 százalékon áll. Ez egyébként nem lenne elég ahhoz, hogy a kormánypártok újra hozzák a tavaly októberi eredményüket (39 százalék). 

Ami a további sorrendet illeti, az ellenzéki pártok helyezése egy-két kivételtől eltekintve befagyott, azt pedig szimbolikusnak nevezték hogy ezúttal a kormánypártok és a teljes népességen belül 9 százalékon álló Demokratikus Koalíció után 7 százalékkal a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lett a harmadik. Őket követi 6 százalékkal a Momentum, 5 százalékos a Mi Hazánk, a Jobbik 4 százalékos, míg a többi formáció 1-2 százalékot szerezne.

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#Belföld#közvélemény-kutatás#felmérés#Medián#fidesz#dk#momentum#mi hazánk#mszp#jobbik#párbeszéd#lmp

Címlapról ajánljuk