Belföld

9 milliárdnyi ingatlant vinnének el az egyházak Újbudán a Semjén-féle módosításra hivatkozva

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 16:39

Négy oktatási intézmény kell az egyházaknak. A XI. kerület önkormányzata a jogi lehetőségeket vizsgálja, hogy ne kelljen az ingatlanokat átadni.

Csaknem 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adtak be tulajdonlási igényt az egyházak Újbudán – közölte az önkormányzat a 444.hu-val. Mindezt egy Semjén Zsolt által beterjesztett jogszabály-módosításra hivatkozva tehetik meg, amely újranyitotta az 1991-es kárpótlási törvényt. Eszerint az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak amelyeket korábban nem kértek vissza.

Ezeket az ingatlanokat szereznék meg:

  • Szent II. János Pál Óvoda, Általános iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület,
  • Weiner Leó Zeneiskola,
  • Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.
  • Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatba vételt kérnek, de jelzik az azt követő tulajdonlási szándékot is).

Újbuda Önkormányzata szerint ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta azokat. Jelenleg a kerület a jogi lehetőségeket vizsgálja, ami alapján megvédheti a tulajdonát.

A vasárnapi RTL Híradónak nyilatkozott Békésszentandrás polgármestere, aki korábban azt írta, a bilincset is vállalja, hogy ne kelljen átadnia az egyháznak a város szerinte több milliárd forintot érő ingatlanjait. Sinka Imre most úgy fogalmazott: „amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt engedi, úgy gondolom, az nem keresztény szellemű cselekedet.”

 

A szintén ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyen is milliárdos értékben kerülhetnek egyházi tulajdonba önkormányzati iskola- és óvodaépületek. Csak a helyi református gyülekezet 940 milliónyi ingatlanra jelentette be az igényét. De kért épületet a Domonkos-rend és a katolikus egyházmegye is.

Az RTL Híradó riportja:

 

Nyitókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter  és Hidvégi Béla vadász, a keszthelyi Vadászati Múzeum alapítója a FeHoVa megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. február 9-én. Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd.
 

#Belföld#újbuda#ingatlan#egyházak#xi. kerület#semjén zsolt#törvénymódosítás#kárpótlás

Címlapról ajánljuk