Belföld

„Sajnálatos” – reagált a Belügyminisztérium az érettségi bojkottra

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 9:25

Több mint kétszáz tanár tiltakozik úgy, hogy bojkottálja az érettségit. 

A Belügyminisztérium a Népszavának reagált arra, hogy több iskolában több mint kétszáz tanár úgy döntött, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségi során. A minisztérium közölte:

Sajnálatos, hogy egyet nem értésének kifejezési módját bárki, gyermekeink érettségi vizsgájának és továbbtanulásának veszélyeztetésében látja. Különösen elgondolkodtató, ha mindezt a pedagógus teszi.

Az emelt szintű érettségi önkéntes feladatait bojkottáló tanárok akciójával kapcsolatban Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője azt mondta, ez egy törvényes tiltakozási forma, hiszen ezeket a feladatokat megbízás alapján adják ki a pedagógusoknak, amire bárki mondhat nemet. Nagy Erzsébet ugyanakkor hozzátette, az érettségi bojkott mindenképpen erős lépés, amit nem szívesen tesznek meg a pedagógusok.

A tiltakozást a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanára indította el, kezdeményezésükhöz pedig már csatlakoztak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a budapesti Veres Pálné Gimnázium, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, négy szolnoki és egy tiszafüredi gimnázium tanárai is, összesen több mint 200 pedagógus.

Közben vannak tankerületek, ahol a kormányhivatal a vizsgáztató tanárok díját emelte. Az RTL Híradó megtudta, hogy Csongrád-Csanád megyében jelentősen növelik az érettségiztetésért járó díjakat: a vizsgabizottság elnökének duplájára emelték, egy szaktanárnak, középszintű dolgozat javításáért 50 százalékkal nagyobb összeg jár.


Nyitókép: Tájékoztató felirat a táblán a középszintű német írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2022. május 6-án. Fotó: MTI/Varga György

 

#Belföld#tanár#pedagógus#sztrájk#bojkott#érettségi#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk