Belföld

Kókler magyar orvosok tették tönkre egy osztrák beteg fogsorát, egy vagyont kell fizetniük

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 8:22

Olyan kárt csináltak, hogy egyetlen vorarlbergi fogorvos sem volt hajlandó utókezelést végezni. Végül egy német fogorvos végezte el a rehabilitációt, átszámítva több mint 15 millió forintért.

A Vol.at cikke szerint a feldkirchi tartományi bíróság polgári peres eljárásban 116 ezer eurós (átszámítva nagyjából 44,1 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezett egy magyar fogorvosi rendelőt. A felperes egy Vorarlbergben – Ausztria legnyugatibb, Németországgal és Svájccal határos tartományában – élő korábbi páciensük. 

A bírónő egy fogorvos és egy fül-orr-gégész szakorvos véleménye alapján arra jutott, hogy a magyar fogorvosok 2017-ben súlyos hibákat követtek el. Az ítélet nem jogerős, a felek fellebbeztek: a korábbi páciens védője további 10 ezer euró (3,8 millió forint) kártérítést szeretne, a praxis védője pedig a kereset elutasítását kérte, mivel álláspontjuk szerint Magyarországon nem történt kezelési hiba. Az innsbrucki felsőbíróság még nem döntött a fellebbezésekről. 

A 60 éves férfinak 63 ezer euró (23,9 millió forint) fájdalomdíjat ítéltek meg első fokon, az ítélet szerint ugyanis a Magyarországon vétett kezelési hibák miatt szenved, illetve szenvedett fülzúgásban, szédülésben, állkapocs- és fogfájásban. A férfinak két implantátumot és 16 koronát helyeztek be, egy fogát kihúzták, a lap szerint úgy, hogy a fogsor nem illeszkedett. 

A magyar praxisnak az elsőfokú ítélet szerint meg kell térítenie 40 ezer eurót (15,2 millió forint) a rehabilitációs költségekre, ennyibe került egy német fogorvosnál kijavíttatni a Magyarországon ejtett hibákat. Ugyanis a felperes szerint egyetlen vorarlbergi fogorvos sem volt hajlandó utókezelést végezni. Emellett vissza kell fizetniük a 7900 eurós (3 millió forint) kezelési költséget, valamint az utazás és a szállás 1200 eurós (456 ezer forint) költségeit is. Utóbbiakat egy vorarlbergi férfi szervezte meg, aki együttműködött a magyar fogorvosi rendelővel. Kiépült rendszerről lehetett szó, mert egy vorarlbergi magyar orvos még előzetes vizsgálatot is végzett.

A lap kiemeli: sok vorarlbergi utazik Magyarországra az olcsóbb fogászati kezelés miatt. Az ítélet szerint a felperes kezelési költségei Magyarországon 10 ezer euróra (3,8 millió forint) rúgtak volna, ha szakszerű kezelésben részesül, Vorarlbergben pedig ennek kétszeresét, 20 ezer eurót  (7,6 millió forint) kellett volna fizetnie. 

A felperes védője 2018 októberében nyújtotta be a keresetet a tartományi bírósághoz. A polgári peres eljárás 2019-ben indult Feldkirchben. Az alperes magyar fogorvosi rendelőnek az elsőfokú ítélet szerint 48 ezer euró (18,2 millió forint) perköltséget is meg kell fizetnie. 

Nemrég számoltunk be a brit férfi esetéről, aki több mint 14 éven keresztül élt folyamatos fájdalomban, miután 2008-ban fogorvosi kezelésre utazott Magyarországra. A hibás beavatkozás következtében pokollá vált az élete, ősszel pedig öngyilkosságot követett el 81 évesen.

Fogorvoshoz ment Magyarországon, 14 évig szenvedett miatta, aztán 81 évesen öngyilkos lett a brit férfi

Ő szintén műfogsort csináltatott Magyarországon. A hibás beavatkozás miatt teljesen elcsúszott a harapása, ami állkapocsferdüléshez vezetett, később pedig a rágással is meggyűlt a baja. Emiatt állandó fejfájás gyötörte, és rengeteget fogyott, mert enni sem tudott rendesen. Az idős férfi ezután még rendszeresen visszajárt a fogorvoshoz, aki csak 2015-ben ismerte el, hogy nem tud segíteni rajta.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető, bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123

Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Balázs Attila / MTI

#Belföld#műhiba#fogorvos#kártérítés#vorarlberg

Címlapról ajánljuk