Belföld

Népszava: a kormány elvenné az önkormányzatoktól a közvilágítást is

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 7:49

 A rezsitámogatás fejében.

A Népszava értesülése szerint a rezsitámogatás fejében a közvilágítást venné át az önkormányzatoktól az Orbán-kormány.

A lap értesülései szerint január végén Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként kereste fel a Karmelita kolostorban Orbán Viktort. Szita azzal az ígérettel távozott, hogy a – lélekszámát tekintve – közepes méretű megyei jogú városok, mint amilyen például Kaposvár, 800 millió forint körüli kompenzációra számíthatnak, míg a jelentősebb adóbevétellel rendelkező városok ennél kevesebbet, 200 millió forint körüli összeget kaphatnak.

Szita Károly később egy informális beszélgetésen elárulta, hogy

a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”. 

A lap megjegyzi: az elmúlt évek államosítási hullámai után meglehetősen leszűkült a lista, és van olyan önkormányzati feladat, amitől eleve elzárkózik a kormány, mint például a szociális intézmények, temetők üzemeltetése. 

A közvilágítás államosításával kapcsolatban a lap megkereste  Szita Károlyt, aki „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”, és „ha majd publikus lesz, elmondja”. Keresték az Energiaügyi Minisztériumot is, de nem kaptak választ arra, hogy készülnek-e az önkormányzati közvilágítási rendszerek átvételére.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az önkormányzatok nem igazán tiltakoznának a közvilágítás államosítása miatt: az áramtermelés és kereskedés eleve állami monopólium, az önkormányzatok javarészt csak a lámpatesteket biztosítják. Ezzel megszabadulnának a korszerűsítés terhétől is.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#rezsi#közvilágítás#önkormányzatok#rezsitámogatás

Címlapról ajánljuk