Belföld

Soros-dollárok, brüsszeli bohózat – Varga Judit ezzel indokolta, miért nem találkozik a Pegasus-bizottsággal

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 13:12

Az Európai Parlament lehallgatási botrányt vizsgáló különbizottsága hétfőn kétnapos magyarországi látogatásra érkezett, de az igazságügyi miniszter hiába keresték.

Varga Judit igazságügyi miniszterrel is szeretett volna találkozni az Európai Parlament Pegasus-különbizottsága, amelynek tagjai hétfőn kétnapos magyarországi látogatásra érkeztek. Varga a Facebook-oldalán tette közzé, hogy miért nem hajlandó találkozni velük.

A miniszter „brüsszeli bohózatnak” nevezte a bizottság munkáját, ami jellemzése szerint „az európai baloldal politikai céljait” szolgálja ki, és közölte:

Nem kívánunk asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához.

Az igazságügyi miniszter közölte, hogy „a jogállamiság védelme érdekében” nem járul hozzá a magyar kormány a bizottsággal való együttműködéshez.

Lehallgatások

Az adatvédelmi hatóság tavaly januárban úgy ítélte meg, hogy nem merült fel törvénytelenség a Pegasus kémszoftverrel végzett lehallgatások ügyében. A hatóság több mint száz esetben megvizsgálta az engedélyezéseket, de nem találtak jogellenességet, a megfigyelést kezdeményező előterjesztések és jóváhagyások minden esetben megfeleltek a jogszabályoknak.

 

Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója úgy értékelte, hogy abszurd eredményre jutott az adatvédelmi hatóság a Pegasus-ügyben.

 

A Direkt36 oknyomozó műhely júliusi cikkében tárta fel, hogy a piacon elérhető legkifinomultabb kémszoftvert telepíthették magyar ellenzéki politikusok, újságírók, továbbá a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatójának telefonjára, sőt a TEK volt főigazgató-helyettesét is célba vehették vele.

 

A Pegasus-ügyet a Direkt36 egy nemzetközi oknyomozó csapat részeként tárta fel. A cikkükben leírták, hogy egy kiszivárogtatott lista tartalmazta azokat a telefonszámokat, amelyek esetében használhatták a kémszoftvert. Ezek között 300 magyar telefonszám volt, ezeket ellenőrizve jutottak el azokhoz az újságírókhoz, politikusokhoz, akiknek a telefonját átvizsgálva meg is találták a kémszoftver nyomait.

A kormány a Pegasus-ügyről tartott nemzetbiztonsági bizottsági ülésen elhangzottakat 2050-ig titkosította.

 

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond Az Élysée-szerződés hatvan év távlatából című konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. február 10-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

#Belföld#varga judit#pegasus#bizottság#lehallgatások#európai unió

Címlapról ajánljuk