Belföld

Budapestre jönnek a Pegasus-ügy nyomozói, Varga Judit még azt sem árulja el, hajlandó-e fogadni őket

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 15:04

Az Európai Parlament bizottsága szerint csak a nemzetközi intézményektől várhatnak jogorvoslatot a lehallgatási botrány magyar áldozatai.

Meghallgatta a Pegasus-botrány két magyarországi áldozatát az Európai Parlamentnek az illegális megfigyelésekkel foglalkozó különbizottsága (PEGA). A testület a jövő héten kétnapos tényfeltáró látogatást tervez Budapestre, ahol Varga Judittal is találkoznának – ám az igazságügyi miniszter még azt sem árulta el nekik, hogy hajlandó-e fogadni őket, írja a Népszava.

A szervezet csütörtöki ülésén kiderült, hogy mind parlamenti szakbizottság, mind az áldozatok sötétben tapogatóznak, amikor megpróbálják feltárni a magyarországi lehallgatások részleteit.

A botrány kezdete óta a hazai hatóságok nem léptek kapcsolatba az áldozatokkal és nem kértek bocsánatot tőlük, az országgyűlési jegyzőkönyveket évtizedekre titkosították, idézte fel Rónai Sándor DK-s EP-képviselő, a PEGA alelnöke.

Az egyik lehallgatott újságíró, Dercsényi Dávid azt mondta:

Szájer József, aki egy ereszcsatornán fejezte be a politikusi karrierjét, a minap azt mondta: a magánszféra sértetlensége mindenkit megillet. Megkérdezném erről a volt feleségem és a gyerekeim véleményét, akiknek a beszélgetéseihez és a fotóihoz is hozzáfértek.

Az EP különbizottsága kilenc hónapja vizsgálja a Pegasus és más kémszoftverek illegális bevetését az Európai Unió országaiban. Végleges jelentése, amely ajánlásokat is tartalmazni fog a tagállamok és az uniós intézmények számára, várhatóan tavasszal készül el. Varga Judit nemcsak a Pegasus-üggyel, hanem a Völner-Schadl botránnyal kapcsolatban sem tett még hosszabb, érdemi nyilatkozatot.

Nyitókép: Facebook/Varga Judit

#Belföld#ep#bizottság#pegasus#lehallgatás#nyomozás#varga judit

Címlapról ajánljuk