Belföld

„Egyre több állat fog meghalni az utcán, a gyepmesteri telepeken pedig folyamatos lesz az altatás” – a zárlat véget ért, de új állatokat már nem tudnak fogadni a Noé Állatotthonban

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 17:39

Egyre többen viszik vissza az örökbefogadott állatokat a gazdasági helyzetre hivatkozva.

Madárinfluenza miatt több mint egy hónapig zárlat alatt volt a Noé Állatotthon gazdasági udvara, ekkor az összes meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarat el kellett altatni

A Szabad Európa szerint a hatósági zárlat véget ért, ám az állatotthon helyzete tovább romlott az elmúlt időszakban: 

többszörösére nőttek a rezsiszámláik, csökken az adakozási kedv, és egyre több a visszahozott kutya, újakat már nem is tudnak fogadni.

Schneider Kinga szóvivő elmondta, náluk a napelem segített csökkenteni az áramköltséget, de néhány hete egy nagy viharban egy fa a napelemrendszerükre dőlt. Ők sem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek növekedését, csak az állatok rovására lehet spórolni: nem jut annyi gyógykezelésükre, ellátásukra, és nem tudnak annyi állatot fogadni, mint korábban.

Problémát jelent az is, hogy folyamatosan viszik vissza a korábban örökbe adott kutyákat gazdasági okokra hivatkozva, ami korábban nem volt jellemző. Visszaestek az örökbefogadások, már a nagyon beteg állatokkal is pingpongoznak a menhelyek, mert sehol sem tudják fogadni őket, és fizetni az orvosi kezelést – vázolta a helyzetüket.

Schneider szerint fogadókapacitásuk gyakorlatilag már nincs. Mindig is telt házzal működtek, de volt egy puffer, ami a sürgős esetekre vonatkozott, most azonban ez már nincs, sem férőhelyben, sem anyagilag nem tudják vállalni. 

Legutóbb is három hétig kóborolt az utcán egy kutya kifakadt daganattal, senki sem tudott rajta segíteni. Végül nagy nehezen, összefogással találtak neki helyet, de egyre több állat fog meghalni az utcán, a gyepmesteri telepeken pedig folyamatos lesz az altatás, nem tudnak mit tenni 

– mondta.

A Szabad Európa azt írja, az állatotthon hétvégétől újra nyitva van, ők pedig szeretettel várják az örökbefogadó-jelölteket. 

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#noé állatotthon#madárinfluenza#hatósági zárlat#eutanázia#teltház#örökbefogadás#örökbe fogadás#állatmenhely

Címlapról ajánljuk