Belföld

„Felfoghatatlan tragédia” – az összes meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarat el kell altatni a Noé Állatotthonban

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 10:40

A menhely budapesti telepén vadon élő madarak által megjelent a madárinfluenza. A telepen élő disznók sorsa még kérdéses, ők is hordozhatják a vírust.

„Megtörtént amitől minden madártartó retteg, a Noé Állatotthonban megjelent a madárinfluenza, valamilyen vadon élő madár hurcolta be….A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani. Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét,  a mi esetünkben a sertéseket. Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek és a sorsuk a vizsgálat eredményétől függ majd” – írja csütörtök esti Facebook-posztjában az állatmenhely.

 

Békés vármegyében is igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, írja a hvg.hu.

Mint írják, a magas patogenitású madárinfluenza vírusa Békésnek a járványtól idáig mentes területén, a román határhoz közeli Battonyán, egy kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban jelent meg. Az állategészségügyi szakemberek megtették a szükséges járványvédelmi intézkedéseket.

Madárinfluenza miatt pusztult el nemrég húsz hattyú is Sárospatak közelében. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#madárinfluenza#noé állatotthon

Címlapról ajánljuk