Belföld

A Fidesz nem vitatkozik az akkumulátorgyárakról az ellenzékkel, nem mennek el az ülésre

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 14:29

A kormánypárti frakció szerint majd a rendes ülésnapon napirendre tűzik a témát.

A kormánypártok képviselői nem vesznek részt az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén, amelyet ellenzéki kezdeményezésre hívtak össze az akkumulátorgyárak ügyében – közölte a Fidesz-frakció hétfőn.

A közleményben azt írták: az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos vitát a parlament a következő rendes ülésének napirendjére tűzi, ezzel indokolatlanná vált a hétfői ülésnap, azon a kormánypártok képviselői nem vesznek részt.

Az ellenzék három előterjesztés vitatna meg

  • az LMP határozati javaslata az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek és létesítmények létesítéséről szóló döntésekben való társadalmi részvételről; 
  • a DK indítványa az önkormányzat építési hatósági jogkörének visszaállításához szükséges szabályok módosításáról; 
  • valamint az MSZP kezdeményezése a kormányzat által kötött stratégai partnerségi megállapodások felülvizsgálatáról a munkavállalók védelme érdekében.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága a múlt héten próbálkozott üléssel az akkumulátorgyárak ügyében, azonban a kormánypárti képviselők távolmaradtak, így az ülés határozatképtelen lett.

Az LMP és a Momentum is országos népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyiek hozzájárulnak.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron Tusványoson beszélt arról, hogy Magyarországot akkumulátorgyártó nagyhatalomként képzeli el a jövőben, augusztus elején pedig Magyar Levente külügyi államtitkár be is jelentette a legújabb beruházást, miszerint a kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Debrecenben hozza létre második európai üzemét. Azt ígérték: a beruházással közel kilencezer embernek adnak majd munkát.

A debrecenieket és a környező településeken élőket január elején tájékoztatták részletesen a beruházásról, de az eddigi közmeghallgatások botrányba fulladtak a gyár elleni tiltakozások miatt.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Belföld#akkumulátorgyár#parlament#országgyűlés#fidesz#frakció

Címlapról ajánljuk