Gazdaság

Az akkumulátorgyárak ügyében tart rendkívüli ülést az Országgyűlés

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 5:38

Három ellenzéki előterjesztésről vitáznak. A múlt héten a fideszes távollét miatt határozatképtelen maradt a bizottsági ülés, amit az akkumulátorgyárak témájában hívtak össze.

Ellenzéki kezdeményezésre az akkumulátorgyárak ügyében összehívták az Országgyűlés rendkívüli ülését hétfőre – írta az MTI. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a tanácskozás délután négy órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága a múlt héten próbálkozott üléssel az akkumulátorgyárak ügyében, azonban a kormánypárti képviselők távolmaradtak, így az ülés határozatképtelen lett.

Ha a hétfői ülés határozatképes lesz, és a képviselők elfogadják a napirendet, három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Ezután három ellenzéki előterjesztés megvitatása következhet: az LMP határozati javaslata az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek és létesítmények létesítéséről szóló döntésekben való társadalmi részvételről; a DK indítványa az önkormányzat építési hatósági jogkörének visszaállításához szükséges szabályok módosításáról; valamint az MSZP kezdeményezése a kormányzat által kötött stratégai partnerségi megállapodások felülvizsgálatáról a munkavállalók védelme érdekében.

A rendkívüli ülés összehívásához a képviselők egyötödének aláírására volt szükség, ezt a kezdeményező LMP mellett a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői biztosították.

„Ami az ötvenes években a vas és az acél volt, az most az akkumulátorgyártás Magyarországnak” – elképesztő, ami Debrecen környékén történik

Se munkaerőből, se vízből, se áramból nincs túlkínálat, a kormány mégis elkötelezte magát, hogy egy erősen szennyező iparág összeszerelő országává teszi Magyarországot. Egy Debrecen melletti településen a gödi példa alapján is félnek, hogy mi lesz a kutak vizével a kínai akkumulátorgyár beindulása után. 

Az üzem közműveire a kormány 111 milliárd forint közpénzt költ, miközben a környékbeli családok évtizedek óta várnak a vezetékes víz bekötésére. A gazdálkodók a megélhetésüket féltik az amúgy is aszályos vidéken. A helyi tüntetők ellen közben megkezdődött az országos politikai harc. A Házon kívül riportja.

Nyitókép: Házon Kívül

#Gazdaság#akkumulátor#akkumulátor gyár#parlament#országgyűlés#rendkívüli ülés

Címlapról ajánljuk