Belföld

Lázár János: Magyarországon fegyvergyárak lesznek

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 10:11

Nagy változások jönnek. 

A magyar építőipar jövőjéről beszélt Lázár János építési és közlekedési miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csatornáján, a Spakliban, amiről a vg.hu írt beszámolót.

Lázár közölte, hogy minisztériuma most terjesztette elő az állami beruházások rendjéről szóló törvényt, ami szerinte mindent meg fog változtatni, az építőipar teljes struktúráját. A miniszter elmondta, hogy  2010 és 2022 között összesen 25 ezermilliárd forintot költött el a magyar állam fejlesztésekre, ami a teljes hazai beruházási portfólió harmada, hozzátéve, hogy ez szükséges, mert a lemaradás csak akkor pótolható be, és a különbség Ausztria és Magyarország között csak akkor csökkenthető, hogyha az állam a legnagyobb beruházó.

Az állami beruházások száma közlése szerint az elkövetkező években csökkenni fog az infláció miatt, és sokkal kisebb a mozgástere, mint lett volna öt vagy tíz évvel ezelőtt. Az állami beruházásokat át kell gondolni. Lázár elmondta:

Amikor miniszter lettem, az első feladatom volt, hogy több ezer milliárd forintnyi beruházást le kellett állítanom Magyarországon.

Az építőipar számára az év végétől lesz egy „fél-háromnegyed év, amely nehéz lesz”, de szerinte 2024 nyarától meg fognak indulni az európai uniós források, és az önkormányzatok is elkezdenek építkezni a választási kampány miatt. Majd a kormány szintén komoly beruházásokba kezd, mert meg akarja nyerni a 2026-as országgyűlési választást.

Fegyverek

Lázár elmondta:

Beszéljünk világosan, Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni. Fegyvergyártás lesz, repülőgép-, harcirepülőgép-gyártás lesz. A lengyelek 10 milliárdért vesznek fegyvereket, tehát egy építőiparos gondolkodhat úgy, hogy ipari csarnokot fogok építeni, csak most fegyvergyáraknak.

A miniszter hozzátette, hogy magyar történelemről szóló könyvekben majd arról szeretne olvasni, hogy Magyarország Orbán Viktor és a Fidesz kormányzásának eredményeképpen visszanyerte a regionális vezető szerepét a harmincas évekre. A miniszter hozzátette:

Erről az ambícióról nem lehet lemondani.

 

Nyitókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a hajdú-bihari Nyíradonyban, az Erdei Harmónia látogatóközpont avatásán 2023. január 26-án. –Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

#Belföld#lázár jános#építőipar#fegyvergyárak

Címlapról ajánljuk