Belföld

Republikon: Sokkal népszerűbb az ellenzék a fiatalok körében, mint a Fidesz

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 12:40

A 29 év alattiakat általában jobban nyugtalanítja a korrupció, a környezetvédelem vagy a demokrácia helyzete, mint az idősebb ellenzéki választókat.

A fiatalok körében népszerűbb az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz, a fiatal ellenzékiek pedig inkább vallják magukat liberálisnak, mint baloldalinak – derült ki a Republikon Intézet elemzéséből, amely a 18 és 29 év közötti fiatalokat vizsgálta.

Az egyes pártokat nézve a fiatalok körében is a Fidesz legerősebb, de a 2022-ben közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága lényegesen nagyobb a kormánypárténál. 

  • 46 százalék: DK, Momentum MSZP, Párbeszéd, Jobbik, LMP
  • 31 százalék: Fidesz-KDNP
  • 12 százalék: Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  • 8 százalék: Mi hazánk Mozgalom
  • 3 százalék: Egyéb

A fiatal ellenzéki választók körében a Momentum és az LMP népszerűbb; előbbi generációs jellege, utóbbi zöld politikai profilja miatt lehet kedveltebb. A vizsgált körben erős a DK támogatottsága is, de az összes ellenzéki választóhoz képest alulreprezentált, ahogyan az MSZP is.

Jóllehet a fiatal ellenzéki választók is a gazdaság rossz állapotát, a magas megélhetési költségeket és az alacsony színvonalú egészségügyi ellátást jelölték meg a legfontosabb problémaként, a gazdaság és az egészségügy állapota kevésbé aggasztja őket, mint az idősebbeket. 

Ezzel szemben a korrupció, a környezetvédelem vagy a demokrácia helyzete jobban nyugtalanítja őket, mint az idősebb ellenzéki választókat.

Érdekes, hogy az elmúlt hónapok tanár- és diáktüntetései ellenére az oktatás alacsony színvonalát a fiatal ellenzékiek sem tekintik kiemelt problémának.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a nyilvánosságban több teret kapnak az újbaloldali politikai kezdeményezések, a többi ellenzéki választóhoz képest a fiatal ellenzékiek inkább liberálisnak, mintsem baloldalinak tekintik magukat. Az adatok szerint az ellenzéki fiatalok fogyasztási mintáiban tetten érhető a környezettudatosság, valamint az életkorhoz kapcsolódó szórakozás és sportolás. Ez azt jelenti, hogy fogékonyak lehetnek a zöld, környezetvédő üzenetekre, valamint a közösségi élményt kínáló eseményekre.

Korábban a Medián is arra az eredményre jutott, hogy a fiatalokat a jelek szerint nem tudja megszólítani a legnagyobb kormánypárt. A Fidesz-tábor átlagéletkoránál csak a DK-é magasabb.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#fidesz#ellenzék#fiatal#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk