Belföld

Szijjártó Péter ment, a fideszes polgármester maradhat a győri egyetem kuratóriumában

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 11:51

Dézsi Csaba András szerint nem az a politikai döntés, ha egy kormánytag bekerül a kuratóriumba, hanem az, ha „uniós nyomásra” kikerül onnan.

A miniszterek lemondását jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely – a politikusok azonban nem a kormányból távoznak, hanem a vagyonkezelő alapítványokból, amelyekbe az egyetemek fenntartását kiszervezte a kormány. Az Európai Bizottság ugyanis kifogásolja, hogy az alapítványok vezetésébe saját embereit ültette a hatalom, és ez az egyetemek uniós támogatása elé is akadályt gördít.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is távoznia kellett a győri Széchenyi István Egyetem alapítványából, a kuratóriumban maradt azonban a város fideszes polgármestere.

Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek

– jelentette ki Dézsi Csaba András a Telex kérdésére. Szerinte szerencsés, ha egy egyetemváros polgármestere, aki professzorként az egyetemen is oktat, jelen van a testületben, de ha ennek jogi akadálya van, akkor „természetesen” lemond. Úgy gondolja, hogy nem az a politikai döntés, ha egy miniszter bekerül egy egyetemi kuratóriumba, ahol lobbistaként sokat tud segíteni, hanem az, ha onnan kikerül „uniós nyomásra”.

Bár a kuratóriumi tagságért Győrben havonta másfél millió forintos javadalmazás jár, Dézsi Csaba András azt mondta, hogy ha a pénz játszana szerepet a döntéseiben, akkor magánrendelést indítana, és ott valóban sok pénzt keresne.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

#Belföld#győr#egyetem#kuratórium#dézsi csaba andrás#szijjártó péter#lemondás

Címlapról ajánljuk