Belföld

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint vannak orvosok, akik jobban keresnek, mint az államtitkárok

rtl.hurtl.hu

2023. február 5. 15:18

Szerinte csak részletkérdésekben vitatkoznak a MOK-kal.

„Nézze, alapvetően a fő irányokban az orvosi kamara egyetért. A részletkérdésekben van köztünk vita, de a fő célokat nem vitatja senki” – mondta a Telex kérdésére Takács Péter egészségügyért felelő államtitkár. Szerinte a Magyar Orvosi Kamara ezért tiltakozik az egészségügyi rendszer átalakítását célzó kormányzati tervek ellen.

Takács szerint az átalakítás „egy konzekvens, koherens és megalapozott folyamat”, éppen ezért „nem érzi szükségességét annak, hogy gyökeresen a feje tetejére állítsák” a rendszert, a főbb irányok már nem megváltoztathatók. Úgy véli, hogy igenis volt egyeztetés, és kialakult egy konszenzus a szakmában.

Szombaton döntöttek az orvosok, hogy rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek a kormány által megkezdett ágazati átalakításokkal szemben. Szerintük az új törvény és rendeletek következtében az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, sérül az autonómiájuk, egyúttal a betegek helyzete is jelentősen romlik.

Takács Péter szerint „a magyar egészségügy továbbra is jól teljesít, a Covid alatt is jól működtünk”. Azt is mondta, az orvosi fizetéseket jelentősen megemelték, 350 milliárd forint csak orvosbérekre ment el 2022-ben. Takács szerint ez történelmi jelentőségű fizetésemelés. „Vannak orvosok, akik többet keresnek, mint az államtitkárok” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#egészségügy#mok#államtitkár#tiltakozás#törvény

Címlapról ajánljuk