Belföld

Kocsis-Cake Olivio: Lehet itt elővenni a Gyurcsány-időszakot, Dobrev Klára viszont még sosem volt kormányon. Márpedig én miatta csatlakoztam a DK-hoz

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 17:52

A politikus Dobrev Klára személye miatt csatlakozott a DK-hoz. 

Január végén jelentette be Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd egykori pártigazgatója, hogy átigazol a DK-hoz, ugyanis a jelenlegi hatalmat leváltani akaró választók is egyre inkább ebben a pártban látják a kormányváltás legnagyobb esélyét. A Párbeszéd ekkor kiadott egy nem túl boldog közleményt, amelyben „kannibalizálást” emlegettek. 

A politikussal most a VálaszOnline készített hosszabb interjút, amelyben Kocsis-Cake arról beszélt, hogy „értelmes munkával és feladattal őt ki lehet fizetni”, és hogy a DK-s árnyékkormányban nem kap pénzt a zöldügyi biztossági munkáért. „Társadalmi munkában végzem. Számomra megtiszteltetés, hogy Dobrev Klára, aki szerintem Magyarország következő miniszterelnöke lesz, fölkért, hogy egy témában, amelyet négy éven át vittem a parlamentben, dolgozzunk együtt.” Arra a kérdésre, hogy akkor miből él, ha a DK-tól nem kap pénzt, a politikus azt felelte: ő azon okos képviselők közé tartozik, akik takarékoskodtak. 

A lap hiába próbálta kihúzni Kocsis-Cake Olivióból, hogy kik az árnyékkormány tagjai, és név szerint az árnyékminiszterek, a politikus nem volt hajlandó felsorolni. „Nem fogok itt felsorolásba kezdeni, hiszen ami számít, nekem és az átlagosan érdeklődő választónak is, az Dobrev Klára személye, aki felkészült, határozott, de közben érzékeny és empatikus vezető. Az ő kvalitásaival az árnyékkormányt és az ellenzéket is sikerre lehet vinni a következő választáson.”

Kocsis-Cake Oliviónak nekiszegezték azt a kérdést is, hogy mit gondol Gyurcsányról, az őszödi beszédről, vagy épp arról, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök korábban Putyinnal cukiskodott – még akkor is, amikor az már lerohanta Grúziát. 

A politikus szerint a 2000-es évek végéig minden európai vezető úgy volt vele, hogy pragmatikus szempontból érdemes fenntartani a kapcsolatot Putyinnal. Ugyanakkor az, hogy Gyurcsány együtt fotózkodott Putyinnal, és korábbi kutyájával Totóval, az már túl volt a pragmatizmuson. „2014-ig, a Krím lerohanásáig mindenesetre más volt a helyzet, a háború tavalyi kitörésével pedig aztán végképp új van. Orbánék viszont azóta is kitartanak Putyin mellett és semmit sem tettek, hogy ne a drága orosz gáztól függjünk” – mondta, ám arra a felvetésre, hogy annak idején épp Gyurcsány gáncsolta el a közös EU-vezeték tervét, úgy felelt:

Lehet, hogy másképp kellett volna, de 2014 után, amikor kiderült, hogy Putyin milyen fokú agresszióra képes, már történelmi hiba volt, hogy az Orbán-kormány nem tett meg mindent az energiafüggés felszámolásáért. S lehet itt elővenni a Gyurcsány-időszakot, Dobrev Klára viszont még sosem volt kormányon. Márpedig én miatta csatlakoztam a DK-hoz. Amúgy is jót tenne egy női miniszterelnök az országnak.

A politikust megkérdezték az elmúlt évek rasszista megnyilvánulásairól is – egészen pontosan arról, hogy mindezek hogyan érintik őt. „Változó, de van hatása. Amikor például Orbán Viktor tavaly nyáron kevert fajúakról beszélt, hogy azok nem akarunk lenni, akkor azért felhúztam magam. Én konkrétan az vagyok, miközben teljesen magyar. Aztán amikor az argentinokat azzal élteti az elmés fideszes, hogy a fehér keresztény kultúra nyerte a foci vébét… Egyáltalán miért is fehér keresztény? A barna keresztény nem jó? Én például az vagyok” – mondta a politikus, aki hozzátette, ez például annyira felbőszítette, hogy köze volt ahhoz a döntéséhez, hogy a DK-ban folytatja a pályafutását. „Így hathatósabban, láthatóbban tudom képviselni magamat és azt a politikát, amely az efféle rasszista szólamokat büszkén öblögető Fidesz leváltásának kulcsa lesz.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#kocsis-cake olivio#dk#demokratikus koalíció#dobrev klára#gyurcsány ferenc#párbeszéd#választás

Címlapról ajánljuk