Belföld

Több tucat beruházást állítana le Lázár János

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 12:04

A 80 projektből mindössze 8 kapott pipát a minisztertől, ez jelezheti, hogy a folytatás mellett döntött.

Mintegy 80, főleg Budapestet és környékét érintő projektet is elkaszálhat Lázár János építési és közlekedési miniszter – írta a Telex a birtokába került dokumentum alapján. 

A tavaly összeállított listát a miniszternek készítették, aki a szélén néhol indulatos megjegyzéseket fűzött az egyes beruházásokra vonatkozóan. A dokumentumban jelezték neki, hogyan állnak az adott projektek és milyen kockázatai lehetnek, ha azonnal lezárják azokat.

A 80 fejlesztésből 30-nál azt javasolták a miniszternek, hogy folytassa a projekt tervezését, előkészítését; 

  • 13 esetben azt, hogy a projekt ugyan lezárható, de csak „magas érdeksérelemmel” – ide tartozik a pénzvisszafizetés vagy a politikai kockázat –, 
  • 32 esetben pedig „alacsony érdeksérelemmel” ítélték lezárhatónak a munkát.
  • Lázár János összesen mindössze 8 esetben döntött a beruházás folytatása mellett, 
  • míg 11 esetben elbizonytalanodott, kérdőjellel jelezve ezt, vagy csak odafirkantva a lapra, hogy „Megbeszélendő”.

A „SOHA! NEM!” felirat került a Városmajor megújításának rubrikájára, holott az előkészítés itt már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá, és az NKK szakértői is a projekt folytatását (a tervezés befejezését) javasolták. Ez a projekt Fürjes Balázs, a volt Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár „szerelemprojektje” volt, és köztudott, hogy Lázár és Fürjes között régóta rivalizálás folyik, váltakozó szerencsével.

Több másik beruházásnál is hangsúlyosan szerepel a nem szó:

  • A Gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének tervezése 15 százalékon áll (ennyit költöttek rá az 5,8 milliárdos összköltségből), a szakértők pedig a folytatást javasolták (forrásvesztés, pénzvisszafizetés, uniós szabálytalansági eljárás kockázata miatt), mégis az van ráfirkantva, hogy „Nem! Lezárni!”.
  • A megyei, agglomerációs P+R parkolók fejlesztése
  • A Gellért-hegyi közpark tervezése azt a széljegyet kapta, hogy „Lezárni. SOS!”.

Lázár János a Telexnek azt mondta: „Sajnálom, hogy a Telex, a minisztériumból ellopott dokumentumokkal házalóktól szerzi be az információit, noha én mindig, minden kérdés esetében igyekszem a rendelkezésükre állni.”

Hozzátette: a korábbi, Nemzeti Közlekedés Központ projektjei közül „30 jelenleg is folyamatban van; 25-öt a brüsszeli szankciós politika és a háború gazdasági hatásai miatt fel kellett függesztenünk; 7 beruházás befejeződött; míg 14 projekt lezárásra került. A kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben azokat a fenntartható beruházásokat akarja és tudja támogatni – függetlenül attól, hogy azok vidéken vagy a fővárosban valósulnak meg – amelyek nemzetgazdasági szempontból fontosak, gazdaságélénkítő hatással bírnak”, fogalmazott a miniszter.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI

#Belföld#lázár jános#beruházás#építés#fejlesztés#spórolás

Címlapról ajánljuk