Belföld

Fürjes Balázs visszaszúrt Lázár János széljegyzetére: Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 14:05

Mintegy 80, főleg Budapestet és környékét érintő projektet is elkaszálhat Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Hogyan korábban beszámoltunk róla: mintegy 80, főleg Budapestet és környékét érintő projektet is elkaszálhat Lázár János építési és közlekedési miniszter egy kiszivárgott dokumentum szerint.

A tavaly összeállított listát a miniszternek készítették, aki a szélén néhol indulatos megjegyzéseket fűzött az egyes beruházásokra vonatkozóan. Például a „SOHA! NEM!” felirat került a Városmajor megújításának rubrikájára, holott az előkészítés itt már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá, és az NKK szakértői is a projekt folytatását (a tervezés befejezését) javasolták. Ez a projekt Fürjes Balázs, a volt Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár „szerelemprojektje” volt, és köztudott, hogy Lázár és Fürjes között régóta rivalizálás folyik, váltakozó szerencsével.

Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom. Szerettem Budapestért dolgozni Tarlós Istvánnal és Vitézy Dáviddal közösen, egy jó csapatban bármikor újra kezdeném. A politikában pedig nincs se mindig, se soha, ahogy azt Antall Józseftől tudjuk

– komenntálta mindezt Fürjes Balázs a Telex megkeresésére.

A lap megjegyzi: a fejlesztések lezárását már a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) részben lecserélt, Lázárhoz lojális csapata készítette és elemezte a miniszter számára tavaly év végén, többnél is jelezve ugyanakkor, hogy azonnali lezárásuk forrásvesztést, uniós pénzvisszafizetést, szabálytalansági eljárást, sőt politikai kockázatot is jelenthet. Ezért a 80 fejlesztésből 30-nál azt javasolták a miniszternek, hogy folytassa a projekt tervezését, előkészítését; 13 esetben azt, hogy a projekt ugyan lezárható, de csak „magas érdeksérelemmel” – ide tartozik a pénzvisszafizetés vagy a politikai kockázat –, 32 esetben pedig „alacsony érdeksérelemmel” ítélték lezárhatónak a munkát.

A Telex szerint a lecserélt gárdát is meglepte, hogy Lázár János összesen mindössze nyolc esetben döntött a beruházás folytatása mellett, míg 11 esetben értékelt úgy, hogy „Megbeszélendő”.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#fürjes balázs#lázár jános#budapest

Címlapról ajánljuk