Belföld

Váratlan húzással lehetetlenítették el a sztrájkot egy tatai iskolában

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 11:07

A tanárok előzetesen egyeztettek az elégséges szolgáltatásokról az igazgatóval, így a sztrájk teljesen törvényes lett volna.

„A tantestület 90 százaléka döntött úgy, hogy 2023. január 23-25-ig minden jogszabályt betartva, előre tervezetten és szervezetten sztrájkba lép” – olvasható a tatai Kőkúti Általános Iskola Facebook-oldalán a sztrájkhoz csatlakozó tanárok közleményében. A Telex cikke szerint hétfő reggelig úgy is tűnt, hogy minden szabályosan történik: az intézményvezető előzetesen tájékoztatta a sztrájkról a szülőket, a gyerekek nagy része emiatt hétfőn nem ment be az intézménybe. El is kezdődött a tanárok törvényes sztrájkja reggel 8-kor. 

Viszont az intézmény vezetője 9-kor tanítás nélküli munkanapot rendelt el az iskolában.

A lap szerint a sztrájk napján tanítás nélküli munkanapot elrendelni nemcsak azért szabálytalan, mert azt nem a nevelőtestület szavazta meg, hanem azért is, mert csak előző nap lehetett volna módosítani a munkarendet. Kedden a tanárok újra sztrájkolni akartak, ugyanúgy elkezdődött a munkabeszüntetés reggel 8-kor, de az intézményvezető ismét tanítás nélküli munkanapot rendelt el.

A tanárok előzetesen egyeztettek az elégséges szolgáltatásokról az igazgatóval, így a sztrájk teljesen törvényes lett volna. A kéthetes munkabeszüntetés kapcsán azt írták Facebookon az abban részt venni tervező pedagógusok: „Nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk! A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket. Magyarországon nem biztosított az esélyteremtő, minőségi oktatás az óvodától az egyetemig, pedig ez lenne az érdeke minden gyermeknek.”


Nyitókép: Kőkúti Általános Iskola / Facebook

#Belföld#tata#iskola#pedagógusok#tanítás

Címlapról ajánljuk