Belföld

Orbán Viktornál kezdeményezett sztrájktárgyalást a Független Egészségügyi Szakszervezet

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 6:11

A demonstráció alatt is fenntartandó elégséges szolgáltatásról akarnak megegyezni.

Szerdán elküldte a sztrájktárgyalást kezdeményező levelét a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudta meg a Népszava. A szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. Ez idén nyárra mindössze 10-20 százalékos növekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja. A FESZ mindenek előtt a demonstráció alatt is fenntartandó, úgynevezett elégséges szolgáltatásról kíván megállapodni a kormánnyal.

Cser Ágnest a másik egészségügyi szakszervezet elnökét is megkereste a lap azzaé, hogy hol tart az ő, még 2004-ben elindított sztrájktárgyalási sorozatuk? A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke írásban azt válaszolta: a sztrájktárgyalásukat 2020.03.16-án a Covid-19 pandémiára figyelemmel felfüggesztették, de most kérik a folytatását a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől. 

A lap január 23-án érdeklődött erről Cser Ágnesnél, és ugyanezen a napon kapta meg a Belügyminisztérium a MSZ EDDSZ elnök asszony, és a vele korábban is együttműködő Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) a sztrájktárgyalás folytatását kezdeményező levelét. Ezt a belügyi tárca sajtóosztálya is megerősítette. 

Ahogyan az RTL Híradó bemutatta, egy orvosi feladatokat is ellátó mentős már csak harmadannyit keres, mint egy orvos:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#egészségügy#sztrájk#szakdolgozó#orvos#független egészségügyi szakszervezet

Címlapról ajánljuk