Belföld

Hétfőn kezdődik az egyhetes pedagógussztrájk

rtl.hurtl.hu

2023. január 22. 20:24

Elindul az év első tanársztrájkja.

Egyhetes egységes sztrájkot hirdetett hétfőtől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amihez később a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott, írja a Telex.

A PDSZ azt írta: „azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon”. Azért pont hétfőn kezdik a sztrájkot, mert ekkor már véget ér a a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát az nem veszélyezteti a nebulók továbbtanulását.

Az országos sztrájk napjain az iskolákban dolgozó pedagógusok eldönthetik, hogy egy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat. A törvény által előírt elégséges szolgáltatásokat viszont meg kell tartan: ez azt jelenti, hogy az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el.

A lap szerint éppen az erről szóló sztrájktörvényt sérelmezik sokan, így biztosan lesznek majd, akik a nem törvényes polgári engedetlenséget választják. Eddig 15 tanárt rúgtak ki, akik többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

Az egyhetes sztrájk utolsó napjára, január 31-ére a PDSZ meghirdette a szolidaritás napját. Erre a napra az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban.

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#pedagógus#sztrájk#szolidaritás#Polgári engedetlenség#kirúgás

Címlapról ajánljuk