Belföld

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

rtl.hurtl.hu

2023. január 15. 14:44

A filozófus 74 éves volt.

74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró – írja a 24.hu. 

Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron, ahol a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ig az Utunk irodalmi folyóirat szerkesztője volt, majd Magyarországra települt. 

1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt az állását elvesztette. 1981-ben kiutasították Romániából. Ezután az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

Korábban arról írtunk: Tamás Gáspár Miklós filozófus a Partizán Készületlenül című podcastjében beszélt súlyos, gyógyíthatatlan betegségéről. A filozófus elmondta: ahhoz, hogy elviselhesse a tüneteket, sok kezelésre van szüksége, ám ez igencsak megviseli a szervezetét.

Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé. Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar

 – mondta.

Utolsó írását december 26-án közölte „Öt tanács a hazának” címmel. Ebben azt írta: „Ezért végül azt tanácsolom a hazánknak: kapaszkodjék bele – illúziók nélkül – az antifasiszta, egalitárius Európa intézményesen fönntartott emlékébe, amelyet annak idején Altiero Spinelli és Alexandre Kojève tervezett el (nem közösen) a második világháború végén mint erőteljes politikai-katonai-állampolgári közösséget, amely nem engedi meg többé a rendi hierarchiát és ennek a modern biopolitikai variánsait”.

Nyitókép: Beliczay László / MTI

#Belföld#Tamás Gáspár Miklós#filozófus#ellenzék#író#meghalt#gyász

Címlapról ajánljuk