Belföld

Orbán Viktor fizetése uniós összehasonlításban is derék, az átlagembereké nem

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 11:52

Orbán Viktor a legtöbb uniós kormányfőnél többet keres. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: márciustól csaknem 860 ezer forinttal nőhet Orbán Viktor havi fizetése. A fizetésemelés automatikus, és az előző év átlagkeresetének növekedésével arányos. Az Euronews nézte meg, hogy ez a több mint 5,7 millió forint hogyan viszonyul a magyar keresetekhez és nyugdíjakhoz, illetve hol áll nemzetközi viszonylatban.

A lap feleleveníti, hogy Magyarország az infláció és az élelmiszerárak emelkedésének tekintetében az uniós ranglistát vezeti, nemzetközi összehasonlításban pedig az élbolyban van. A bruttó éves átlagbér – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – az Európai Unió tagországaiban 2021-ben 33 511 euró volt, 400 forintos árfolyamon számolva ez évi bruttó 13,4 millió forintot, havi több mint 1,1 millió forintot jelent. A magyar bruttó éves átlagbér ennek az összegnek még a felét sem tette ki: 12 618 euró, valamivel több mint 5 millió forint volt. A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok és a horvátok is.

Az uniós miniszterelnöki bruttó fizetések összehasonlítása körülményesebb, a lap ezért az arányokat szemléltette kormányzati források és sajtóértesülések alapján. A kormányfők éves bruttó béréhez a lap tavalyi adatokat talált a 2015-ös ciprusi fizetést kivéve. Horvátországban a béreket nettóban mutatják ki. Eszerint

az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével – a magyar átlagkeresetektől eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Orbán Viktor bruttó bére egy kicsit volt magasabb a finn Sanna Marinénál, kevesebbet keresett azonban a holland, francia, svéd, luxemburgi,ír, belga és dán kormányfőnél.

Az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetői Karl Nehammer osztrák kancellár átszámítva évi több mint 112, illetve Olaf Scholz német kancellár 362 278 eurós, csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésével.

A KSH szerint bruttó 510 ezer forintra emelkedett tavaly októberre az átlagbér Magyarországon, ez 18 és fél százalékos növekedés az egy évvel korábbi adathoz képest. A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Híradóban emlékeztetett: hiába a béremelkedés, a fizetések vásárlóértéke a rekordinfláció miatt már tavaly csökkenni kezdett.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#ksh#orbán viktor#eurostat#fizetés#bér

Címlapról ajánljuk