Belföld

Medián: Rohamosan lemorzsolódnak a Fidesz szavazói

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 11:41

Az ellenzék viszont képtelen megerősödni.

A Fidesz–KDNP szavazói rohamosan lemorzsolódnak: a teljes szavazókorú népesség körében mért veszteség háromnegyed év alatt nem kevesebb, mint 16 százalékpont – derült ki a medián a HVG számára készített decemberi kutatásából. 

A kormánypárt támogatásának csökkenése mögött nem elpártolás, hanem elbizonytalanodás feltételezhető, mivel decemberben pontosan ugyanannyival nőtt a párt nélküli szavazók aránya, mint amennyivel a Fideszé visszaesett.

A Medián szerint az ellenzék továbbra sem tud erőre kapni: a tavasszal együtt indult hat párt összesített szavazataránya 21 százalék, ami alig kétharmada a Fideszének. Ha pedig – megelőlegezve egy, még nem is körvonalazódó összefogást – az ellenzékhez számítják a pártként be nem jegyzett, Márki-Zay Péter, illetve az exjobbikos Jakab Péter nevével fémjelzett mozgalmakat, valamit az összefogástól ódzkodó Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a kormánypárt–ellenzék versenyben még akkor is az előbbi vezet 32:29 arányban.

Decemberben a biztos szavazók között 50 százalékon állt a Fidesz, 12 százalékon a Demokratikus Koalíció, 8 százalékon a Mi Hazánk és a Momentum, 7 százalékon az MKKP, 5 százalékon a Jobbik, 3 százalékon a Mindenki Magyarországa Mozgalom (ami egyelőre nem párt), 2 százalékon A Nép Pártján, az MSZP és az LMP és 1 százalékon a Párbeszéd. A szavazókorú népesség harminc százaléka a felsorolt pártok közül egyikre sem szavazna.

A szintén a HVG megbízásából készült korábbi Medián-felmérés szerint tavaly december közepén már kétharmados többség érezte úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. Tavasszal, amikor pedig már folyt az oroszok által kirobbantott ukrajnai háború, még azok voltak 51 százalékos többségben, akik jónak érezték az irányt.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#fidesz#kdnp#Medián#dk#mszp#mkkp

Címlapról ajánljuk