Belföld

Medián: A magyarok kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 13:58

Tavasszal még azok voltak többen, akik szerint jó irányba haladtak az események.

Hosszú évek óta nem volt olyan negatív a magyarok jövőképe, mint most: a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-felmérés szerint december közepén már kétharmados többség érezte úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. Tavasszal, amikor pedig már folyt az oroszok által kirobbantott ukrajnai háború, még azok voltak 51 százalékos többségben, akik jónak érezték az irányt.

A kutatás főbb megállapításai: 

  • számottevően erősödött a társadalomban az Oroszország elleni szankciók elutasítása, 
  • a májusi 35 helyett most decemberben már csak 26 százalék mondta, hogy akkor is az agresszor megbüntetését pártolná, ha emiatt „Magyarország gazdasági fejlődése lelassulna, tovább nehezülne a megélhetés”.
  • Annak, hogy Magyarország az EU tagja, idén tavasszal még csaknem 90 százalékos támogatottsága volt, de ez 10 százalékkal csökkent. A legnagyobb arányban a fideszesek körében mértek változást (a májusi 83 százalék helyett most 64 százalékuk támogatja a magyar tagságot), de még az ellenzéki szavazók körében is statisztikailag számottevő, 5 százalékpontos a visszaesés.
  • A többség szerint országosan is romlott az Európai Unió megítélése. Ez – a klasszikus „hallgatás spirálja” elmélet szerint – önmagát erősítő folyamattá válhat: az elszigetelődéstől való félelem által hajtva és a negatív kampánynak kiszolgáltatva az EU mellett nem szilárdan elkötelezett választók jó része előbb-utóbb a feltételezett többséghez csatlakozhat.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#felmérés#statisztika#Medián

Címlapról ajánljuk