Belföld

Dúró darálása visszaütött, a gyermekvédelminek nevezett törvény óta a tinik körében a legnépszerűbbek az LMBTQ+ könyvek

rtl.hurtl.hu

2022. december 27. 17:47

A tizenöt éve a könyvszakmában dolgozó Berta Péterrel beszélgetett erről Kanicsár Ádám András, a Humen újságírója.

Egyre nő az érdeklődés Magyarországon az LMBTQ+ témáit feldolgozó könyvek iránt, ebben pedig szerepet játszott a kormány gyermekvédelminek nevezett, homofóbnak tartott törvénye, valamint Dúró Dóra hírhedt könyvdarálása is.

Erről a tizenöt éve a könyvszakmában dolgozó Berta Péter bloggerrel beszélgetett erről Kanicsár Ádám András, a Humen újságírója a WMN felületén. Berta a könyvdarálásról azt mondta: „Az emberek akkor kezdték el jobban felfedezni ezeket a köteteket. Addig is volt érdeklődés irántuk, de a figyelem közel sem volt akkora, mint a könyvdarálás után.”

Arról is beszélt: a megnövekedett érdeklődés ellenére a magyar írók egy része óvatosan nyúl a témához, és csak nagyon finom célzásokkal érzékelteti, ha a történetében egy adott szereplő az LMBTQ-közösség tagja.

De vannak kivételek: „Van egy írói réteg, amelynek tagjai elkezdték meglovagolni a nemzetközi hype-ot, és ahogy a Netflix-sorozatokban is már-már kötelező elemként hozzák az LMBTQ-szálat, egyes szerzők itthon is megpróbálják belecsempészni a történetükbe, hogy még jobban felhívják a figyelmet a műveikre” – mondta Berta.

Arról is beszélt, hogy „a homofób törvény életbelépése óta a kiadók számára tartogat némi kockázatot az ilyen könyvek kiadása. (…) Ez a félelem a kiadók – és így az írók – oldaláról viszont úgy tűnik, mintha lassan kezdene oldódni. Ebben az is közrejátszik, hogy a magyar könyvpiacon annyi kötet jelenik meg, hogy követhetetlenné, és ellenőrizhetetlenné válik, hogy egy adott könyvben szerepel-e meleg karakter.

Az ilyen könyveket pedig éppen a fiatalabb korosztályok, a tinédzserek olvassák.

A tavaly elfogadott törvény megiltja, hogy homoszexualitást, vagy nemváltást jelenítsenek meg 18 éven aluliak számára. Vonatkozik ez minden olyan kötetre is, amelyben LMBTQ-karakterek szerepelnek, és amelyeket a törvény értelmében tilos kirakatban elhelyezni.

Tagadhatatlan, hogy a minket körülvevő világból többet látunk, mint valaha, ahogy az is, hogy ez a világ bizony végtelenül színes

– mondta Berta a beszélgetés során.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#pedofiltörvény#dúró dóra#meseország mindenkié#lmbtq#törvény#tinédzser#könyv#piac#író

Címlapról ajánljuk