Belföld

Csökken a büntetés-végrehajtásban dolgozók egy részének a fizetése

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 6:02

A teljes személyi állomány 5 százaléka kerül alacsonyabb besorolású munkakörbe.

Hamarosan kihirdeti a kormány azt a január elsején hatályba lépő kormányrendeletet, amelynek következtében a büntetés-végrehajtás személyi állományának egy kisebb része alacsonyabb beosztásba kerül. Ez fizetés-csökkenéssel is jár, az érintettek bére januártól havi bruttó 17 ezer forinttal lesz kevesebb – írta a hvg.hu.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a lap kérdésére pontos számadatok említése nélkül azt közölte, hogy „az új szervezeti struktúrában a szolgálati beosztások – és az ezekhez tartozó illetmények – számottevően nem változnak, 

várhatóan a teljes személyi állomány 10 százaléka magasabb, 5 százaléka alacsonyabb besorolású munkakörbe kerül.

A BVOP azt írta, hogy az átszervezésről egyeztettek az érdekképviseletekkel: az előzetes tárgyalásokat lefolytatták a január elsejétől életbe lépő új szervezeti struktúráról. Viszonyítási pontként azonban hiába kérdezték az érintettek átlagbérét, amihez képest értelmezhető lenne a 17 ezres bércsökkenés. Azt írták: „az egyes munkatársainkra lebontott bérváltozásokat nem áll módunkban közölni”.

A kezdő fizetés tiszthelyettesek esetén minimum havi 253 ezer forint, tiszteknél minimum havi 412 ezer forint, ehhez jön az évi 200 ezer cafetéria.

Nem tudott többet mondani az egyeztetéseken a munkavállalói oldalt képviselő szakszervezeti vezető, Kucsera Miklós sem. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói elnöke, a Bv-s szakszervezeti szövetség főtitkára azt közölte: nincs információja, hány főt érint a fizetéscsökkenés, de aki emiatt a szakszervezet segítségét kéri, annak szakmai, jogi segítséget nyújtanak. Hozzátette: az átszervezésről tájékoztatást kaptak, annak folyamatát figyelemmel kísérhetik az érdekképviseletek.

Nyitókép: Róka László/MTI

 

 

#Belföld#fizetés#infláció#bér#büntetés-végrehajtás

Címlapról ajánljuk