Belföld

Egyáltalán nem kapott pénzt adósságai rendezésére 25 kórház

rtl.hurtl.hu

2022. december 22. 12:13

A harminc milliárd forint állami pénzt azok az intézmények kaphatták elsősorban, ahol az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát.

Alig a felét rendezi a kórházak tartozásának az az állami csaknem harminc milliárd forint, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oszt szét adósságrendezésre, írja a Népszava. Az október végi össztartozás 55,1 milliárd forint, ennek 54,5 százalékára elég a támogatás.

A 30 milliárdból elsősorban azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát. Emiatt 25 intézmény esett el az adósságrendezési támogatástól köztük egyebek mellett a Semmelweis Egyetem, amelynek az összes tartozása is 803 millió forint.

Az Országos Kardiológiai Intézet, a Heves-, a Szabolcs-Szatmár Bereg-, a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén- a Somogy-, a Zala- és a Győr-Sopron megyei kórház sem kapott semmit. Még támogatással is milliárd feletti tartozása marad az Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János kórháznak, valamint a Pécsi Tudományegyetemnek.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#kórház#támogatás#adósság#rendezés#tartozás

Címlapról ajánljuk