Belföld

Baranyi Krisztina nem nyugszik bele a Fudan-népszavazás elkaszálásába, az Alkotmánybírósághoz fordul

rtl.hurtl.hu

2022. december 22. 13:32

Az Alkotmánybíróságnak 30 napja lesz döntenie, így január végére derülhet ki, lesz-e népszavazás a kínai egyetemről.

Megtámadja az Alkotmánybíróságon (Ab) Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt a bírósági döntést, ami akadályozza a Fudan-beruházás elleni helyi népszavazást – írja a hvg.hu.

Három magánszemély kérte, hogy vizsgálja felül a Fővárosi Törvényszék a döntést a Fudan-beruházást blokkolni kívánó helyi népszavazás ügyében. A bíróság úgy döntött: „az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem eléggé egyértelmű, így a bíróság megváltoztatta a döntést és megtagadta a referendum kérdésének hitelesítését”.

Baranyi vitatja a törvényszék érvelését, és feltette a kérdés:

Honnan tudja a T. Bíróság, hogy mire képes az átlagos tájékozottságú választópolgár?


A polgármester a Facebookon azt írta, nem lesz könnyű az Alkotmánybíróságon megtámadni a Fővárosi Törvényszék döntését mivel „nyolc napunk van alkotmányjogi panasszal élni, aminek az elkészítése karácsony közben azért nehezebb.


Baranyi két kérdésről népszavaztatna a kerületben, az egyik a kerületi ingatlanok átadásáról, a másik a Diákváros és a Fudan ügyéről szólna. Az Ab-nak 30 napja lesz a döntésre, vagyis január végén derülhet ki, lesz-e népszavazás.

A Fudan ügyét a miniszterelnök is napirenden akarja tartani, erről a tegnapi, különleges évvégi kormányinfón is beszélt.

Nyitókép: Baranyi Krisztina Fotó: MTI/Mohai Balázs.

#Belföld#fudan egyetem#népszavazás#alkotmánybíróság#baranyi krisztina#bíróság#diákváros

Címlapról ajánljuk