Belföld

Nem engedi a bíróság, hogy Baranyi Krisztina népszavazást indítson a kínai Fudan Egyetemről

rtl.hurtl.hu

2022. december 22. 5:40

Az utolsó szót az Alkotmánybíróság mondja ki.

Nem engedi a Fővárosi Törvényszék, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester népszavazást kezdeményezzen a Fudan-ügyben, holott a választási bizottság korábban jóváhagyta a kezdeményezést, írja a HVG.

Az utolsószót a népszavazásról az Alkotmánybíróság fogja kimondani. Most három magánszemély kérte, hogy vizsgálja felül a bíróság a döntést a Fudan-beruházást blokkolni kívánó helyi népszavazás ügyében.

A bíróság úgy döntött: „az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem eléggé egyértelmű, így a bíróság megváltoztatta a döntést és megtagadta a referendum kérdésének hitelesítését”.

Baranyi két kérdésről népszavaztatna a kerületben, az egyik a kerületi ingatlanok átadásáról, a másik a Diákváros és a Fudan ügyéről szólna. Íme a Fővárosi Törvényszék szerint nem elég egyértelmű kérdések:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

A Fudan ügyét a miniszterelnök is napirenden akarja tartani, erről a tegnapi, különleges évvégi kormányinfón is beszélt.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#baranyi krisztina#Fudan#népszavazás#bíróság#tagad#döntés

Címlapról ajánljuk