Belföld

Kiderültek, mik lesznek a Fudanról szóló népszavazás kérdései Ferencvárosban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 8:54

A fővárosi népszavazás mögül a DK és a városvezetés is kihátrált.

A városvezetés és a DK támogatása híján nem lesz budapesti szintű népszavazás a IX. kerületbe tervezett Fudan-kampuszról, helyben viszont Baranyi Krisztina azért tartana egy voksolást, hogy megakadályozza a projektet.

Csütörtökön be is nyújtotta Baranyi a kérdéseket a helyi ellenzéki képviselők aláírásával a helyi választási bizottsághoz, írja a HVG. A következők a tervezett referendum kérdései:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Az első kérdés tehát az eredetileg tervezett Diákvárosra vonatkozik, amit korábban a kormány, a kerület és a főváros egyetértésével terveztek volna meg, és mintegy nyolcezer kollégiumi férőhelyet jelentett volna teljes infrastruktúrával.

A második kérdés pedig magára a Fudan Egyetemre vonatkozik, pontosabban arra, hogy önkormányzati terület kerülhessen-e az állam, és az egyelőre nem létező kampusz fenntartására létrehozott, a lap szerint „érdemi munkát nem végző, a közpénzt viszont nyelő” Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kezébe.

Korábban az RTL Híradó is beszámolt arról: az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a fővárosi szinten tervezett népszavazás Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló kérdéseit. A kérdéseket benyújtó Karácsony Gergely szerint a döntés jogilag abszurd, és valójában a Fidesz politikai érdekeit szolgálja. Ezzel pedig a főpolgármester szerint az Alkotmánybíróság nagyjából megszűnt Magyarországon. Baranyi Krisztina kerületi polgármester akkor is belengette, hogy helyi népszavazást kell kiírni a Fudan megépítéséről.


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#Fudan#népszavazás#diákváros#ferencváros#baranyi krisztina

Címlapról ajánljuk