Belföld

Budapest kihátrált a Fudan-népszavazás mögül

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 11:48

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester szerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mert a Demokratikus Koalíció nem támogatná.

Kihátrált a Fudan-népszavazás mögül a főváros – írta a Népszava

A lapnak nyilatkozott Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester: „Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. 

A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná

– mondta. 

A Demokratikus Koalíció nem reagált a Népszava megkeresésére, a főváros pedig azt válaszolta, hogy továbbra sem szeretnék, hogy „Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. Az erről szóló népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, és az aláírások össze is gyűltek. Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek”. 

Ám arra, hogy valóban a Demokratikus Koalíció miatt vagy más okból hátrálnak ki a népszavazásból, nem írtak semmit.

Az előző Orbán-kormány még tavaly februárban döntött arról, hogy az 520 ezer négyzetméteres kínai kampusz a budapesti Diákváros helyszínén valósuljon meg. Az 540 milliárdosra becsült beruházás jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, de a költségeket Magyarország állná, részben a Kínai Fejlesztési Banktól felvett hitelből. A határozat ellen a fővárosi és a területileg közvetlenül érintett ferencvárosi önkormányzat az első perctől hevesen tiltakozott. 

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#fudan egyetem#népszavazás#demokratikus koalíció

Címlapról ajánljuk