Belföld

Kunetz Zsombor: Rákényszerítik a magánorvosokat, hogy az állami ellátásban is dolgozzanak

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 11:50

Havi 20 órát kellene vállalni, míg ha ügyeletet visz az orvos, akkor havi 10 órát.

A kormány közzétette honlapján, hogy milyen új módosításokat akar végrehajtani az egészségügyi törvényben – derült ki Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő Facebook-posztjából

A bejegyzés szerint ezúttal az orvosok ötévenként esedékes, működési engedély-hosszabbításához nyúlnának hozzá. 

„Minden szakvizsgával rendelkező orvosnak a műkődési engedélyét öt évente meg kell újítani. Ehhez bizonyos mennyiségű tudományos aktivitás és igazolt orvosi munka szükséges. Ezen orvosi munkát akár az állami rendszerben, akár a magánellátásban, vagy akár külföldi munkavégzéssel is lehetett igazolni” – írta Kunetz Zsombor.

A változtatás következtében viszont 

a tisztán magánellátásban dolgozók többségének is munkát kellene vállalniuk az állami ellátásban, az Egészségügyi Jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt. 

Ennek mértéke alapesetben havi 20 óra lenne, míg ha ügyeletet vállal az orvos, akkor havi 10 óra.

„Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Ez olyan például, mintha egy magán angol tanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen” – fogalmazott Kunetz Zsombor.

A szakértő szerint ez az intézkedés tovább rombolná a bizalmat, a csak részben külföldön dolgozó orvosokat pedig arra késztetné, hogy teljesen áttegyék székhelyüket valamelyik másik országba. 

A szabályok – amelyek egyelőre csak tervezet formájában léteznek – nem vonatkoznának a háziorvosokra, a házi gyerekorvosokra, a fogorvosokra, valamint a rendvédelmi és honvédelmi miniszter alá tartozó egészségügyi szolgáltatók orvosaira.   

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#egészségügy#orvos#kórház#állami ellátás#ügyelet

Címlapról ajánljuk