Belföld

A KRÉTÁT feltörő hekkerek szerint nincs is 13 éves közöttük

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 14:21

Pintér Sándor és a rendőrség, illetve a hekkerek egymással ellentétes dolgokat állítanak a KRÉTA-rendszer feltöréséről.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem történt olyan, hogy „kártékony szoftverekkel fertőztünk” meg több munkaállomást, hozzáférésünk pedig nem korlátozott volt – írta az egyik hekker a Telegramon a Telex cikke szerint, azok közül, akik feltörhették a KRÉTA-rendszert még ősszel.

Azok után szólaltak meg, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNYI) részleteket árult ez az ügyről szombaton, miutén pénteken Pintér Sándor belügyminiszter is beszélt pénteken az esetről a pedagógusok előtt. A rendőrök szerint az elkövetők legalább hússzor léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, és eközben több munkaállomást is kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.

Pintér szerint két gyerek, egy 13 és egy 15 éves törte fel a KRÉTA-rendszert, azonban a Telegramon a hekkerek azt állítják, a csapatukban nincs 13 éves tag, a 15 éves, pedig csak külsős volt náluk, „csak a breach(eket) terjesztette”.

Abban sincs egyetértés, hogy személyes adatokat is érintett volna a KRÉTA feltörése: a hekkerek szerint, nincsenek birtokukban személyes adatok, ugyanakkor a rendőrség ennek az ellenkezőjét állította. A bejegyzéseben azt írták, „csak hogy egy kicsit kinevessük a KRÉTÁT, a nyomozókat” – és csatoltak egy screenshotot egy SQL-szerverről, hozzátéve: van több is.

Szombaton a rendőrség azt közölte, hogy december 13-án jutottak le a hekkertámadással gyanúsított 15 és 13 éves, egymástól 85 kilométerre lakó fiúkhoz. A két gyerek otthonában házkutatást tartottak, aminek során számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le. A rendőrsök szerint az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését, annak elkövetésére magyarázattal nem szolgált, szabadlábon védekezik.

Nyitókép: Pintér Sándor beszél Hercegszántón – Fotó: Kiss Dániel / MTI

#Belföld#kréta#hekker#hekkerek#pintér sándor#rendőrség#oktatás

Címlapról ajánljuk