Baleset-bűnügy

Elég sok van a KRÉTÁ-t feltörő kamaszok rovásán a rendőrség szerint

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 13:22

Zsarolást, bombafenyegetést, kártékony szoftverekkel való visszaéléseket sorol a Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye.

Közleményben erősítette meg szombaton a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNYI) Pintér Sándor belügyminiszter pénteki bejelentését, amely szerint egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte fel a KRÉTA-rendszert az ősszel.

A KR NNYI közleménye szerint a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégének informatikai rendszerét 2022. szeptember 18-án érte adathalász-támadás. Az akkor még ismeretlen elkövetők először megszerezték a vállalkozás egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazottjának felhasználóneveit és jelszavait, majd ezek ismeretében hozzáfértek a fejlesztőcég munkatársának irodai levelező rendszeréhez és az általa használt adatbázishoz, ahonnan forráskódelemeket és adatokat töltöttek le és tettek közzé. Az rtl.hu ezzel kapcsolatban arról adott hírt, hogy válogatott cirkalmas káromkodásokat is tartalmazott a KRÉTA felületéről letiltott kifejezések listája – ez is a rendszer feltörése által vált láthatóvá.

A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy az elkövetők legalább hússzor léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, és eközben több munkaállomást is kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.

A KRÉTA-rendszert fejlesztő cég megpróbálta eltussolni a rendszer feltörését, és amikor ez nem sikerült, több héttel később tett feljelentést. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást.

A rendőrök 2022. december 13-án jutottak le a hekkertámadással gyanúsított 15 és 13 éves, egymástól 85 kilométerre lakó fiúkhoz. A két gyerek otthonában házkutatást tartottak, aminek során számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le.

Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, annak elkövetésére magyarázattal nem szolgált, szabadlábon védekezik. A fiatal életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanuló tanúkihallgatására később kerül sor.

A rendőrség szerint a két fiatal összefüggésbe hozható iskolákat érintő bombafenyegetésekkel is. Ezen kívül a 15 éves gyanúsítottal szemben zsarolás kísérlete miatt van folyamatban egy másik eljárás: a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint egy kártékony szoftver segítségével hozzáfért egy vele egyidős diáktársa levelező rendszeréhez, majd megfenyegette, hogy kirúgatja, amennyiben nem fizet neki.

Nyitókép: RTL/Google Play/Gettyimages

#Baleset-bűnügy#bűnügy#rendőrség#nyomozás#kréta#hekkertámadás

Címlapról ajánljuk