Belföld

Magyarország 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 7:03

 Ez még európai összehasonlításban is jelentős összeg.

Magyarország november 25-éig 870 millió eurónyi, mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyhez a Népszava hozzáfért. A lap szerint ez még európai összehasonlításban is jelentős összeg, főleg úgy, hogy a magyar állam a novemberi jelentéstétel előtt mindössze 3 ezer eurónyi, úgy 1,2 millió forintnyi orosz érdekeltség lefoglalásáról számolt be Brüsszelnek.

A friss táblázat szerint Olaszországban például 2,3 milliárd, Németországban 2,2 milliárd, Ausztriában majdnem 1,8 milliárd eurónyi orosz és részben belorusz érdekeltségre tették rá a kezüket a helyi hatóságok, míg Bulgáriában ez 11,3 millió, Csehországban 10,8 millió, Szlovákiában 4,9 millió eurót tett ki.

A lap is emlékeztet a Direkt36 korábbi cikkére, amely szerint  Budapesten van az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme. De nem csak ő kapott menedéket Budapesten, hanem a háborúpárti Kirill pátriárka jobbkezeként ismert Hilarion metropolita is.

 A szankciós listán az Átlátszó szerint szerepel ugyanakkor magyar kötődésű személy is. Vlagyimir Blockij március 1-én került fel a listára, mivel az orosz Állami Duma tagjaként igennel szavazott a elcsatolt ukrajnai régiók függetlenségének elismerésére. Korábban viszont, a Direkt36 oknyomozó portál cikke szerint a letelepedési kötvényprogramon keresztül Magyarországon szerzett tartós letelepedési engedélyt. Blockij a kötvényvásárlást telefonon elismerte a Novaja Gazeta újságírójának is, elmondása szerint a Sberbank és egy magyar ügyvédi iroda segítségével szerzett papírokat.

Az RTL Híradó korábbi riportja szerint a letelepedési kötvényke közvetítői 160 milliárd forintot kereshettek:


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. október 30-án. – Fotó: KKM / MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#vagyon#zárolás#brüsszel#letelepedési kötvény

Címlapról ajánljuk