Belföld

Az orosz kémfőnök fia magyar lakcímet kapott – Rogán Antal barátjának céges ingatlanában

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 12:17

A választások óta a polgári titkosszolgálatokat, így köztük az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalt Rogán Antal felügyeli. 

Egy elegáns Bécsi utcai ház egyik lakásában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme, derítette ki a Direkt36.

Ezt egy, a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amelyet a Direkt36-tal egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar osztott meg. A Molfar Ukrajna megtámadása óta az orosz háborús atrocitások felderítése mellett az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyainak felderítésével is foglalkozik.

A Nariskin család tagjai letelepedési engedélyhez jutottak Magyarországon a nemzetbiztonsági és pénzügyi okokból egyaránt aggályos letelepedési kötvényprogram keretében. 

Ezt korábban a Direkt36 derítette ki a 444.hu-val és az orosz Novaja Gazeta napilappal közösen. A letelepedési kötvényekről többet is megtudhat a Híradó korábbi riportjából:


A 101 m²-es, kétszobás ingatlant, amelyben az orosz kémfőnök fia hónapokkal Ukrajna megtámadása után is be volt jelentve, 2008-ban vásárolta meg Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletember. A tulajdoni lap szerint a lakás jelenleg is a Michaeli érdekeltségében lévő, ügyvezetőként általa irányított TNN Realestate Investments Kft. tulajdona. 

Shabtai Michaeliről több lap is megírta, hogy üzleti szálakon kötődött a letelepedési kötvényprogramhoz, valamint közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal, illetve a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal. A tavaszi választások óta a polgári titkosszolgálatokat, így köztük 

az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) Rogán Antal felügyeli. A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt a Direkt36 azon kérdésére, hogy Rogán rendelkezett-e információkkal barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról, illetve hogy ezt jelezte-e adott esetben az AH-nak.

Más részletet azonban elárultak, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt az AH már 2020-ban visszavonta, ám ez a döntés még nem végleges, mert Nariskinék fellebbeztek ellene, és a bíróság még nem határozott az ügyben. A kabinetiroda azt is állítja, hogy az orosz kémfőnök fiának családja a letelepedési engedély megszerzése után „évente csupán néhány alkalommal, néhány hétig tartózkodott hazánk területén”, és jelenleg sincsenek itt. A minisztérium később ezt úgy pontosította, hogy Andrej Nariskin 2019 óta nem járt Magyarországon. A Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a Michaeli cége által birtokolt lakásról azt állította, hogy „az ön által kérdezett ingatlan vonatkozásában tájékoztatjuk, hogy ott életvitelszerűen senki nem tartózkodik”. 

Szergej Nariskin már 2016 előtt Putyin hatalmi gépezetének fontos szereplője volt, és az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok már a Krím félsziget 2014-es elfoglalása után szankció alá vette őt több más orosz vezető mellett. 2008 és 2011 között az orosz elnöki hivatal vezetője volt, majd kémfőnökké válása előtt, 2011 és 2016 között az orosz parlament, a Duma elnökeként töltött be fontos pozíciót. A lap szerint Andrej Nariskint egyelőre nem sújtják olyan nemzetközi büntetőintézkedések, mint apját, de az ő neve is megtalálható abban a hivatalos ukrán adatbázisban, mely a szankciókra javasolt hatalomközeli oroszok neveit tartalmazza. 

Nyitókép: illusztráció, Google Street View

#Belföld#cím#letelepedési kötvény#rogán antal#shabtai michaeli#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk