Belföld

Meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot

rtl.hurtl.hu

2022. december 13. 20:43

Április 30-ig marad az ársapka az élelmiszereken.

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte az Agrárminisztérium kedd este. Az erről szóló kormányrendelet kedd este meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Nagy István miniszter az elhúzódó ukrajnai háborúval és a „szankciós inflációval” indokolta a lépést.

Azt írta, „az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet”.

A kormány tavaly ősszel fagyasztotta be a cukor, a liszt, az étolaj, a 2,8 tized százalékos UHT tej és néhány hentesáru árát. Ideiglenesen. Azóta több mint egy év telt el, az árstopos termékek köre a tojással és a burgonyával bővült.

Hornyák József a Portfolio elemzője korábban arról beszélt, hogy az árstop meghosszabbítása mindenképpen rossz hír abból a szempontból, hogy a vállalatok arra kényszerülnek, hogy más termékeknek az árát tovább és tovább emeljék. Már így is az Európai Unióban rekorder a magyar infláció, az élelmiszerinfláció meg a legfrissebb adatok alapján már 44 százalékos.

Nyitókép: Élelmiszerárstop - Tojás. MTI/Szigetváry Zsolt.

#Belföld#élelmiszer#árstop#élelmiszerárstop#kormány

Címlapról ajánljuk