Belföld

Rendeletbe írta a kormány, hogy miért kellett kivezetni a benzinárstopot

rtl.hurtl.hu

2022. december 7. 5:54

A jogszabály címe is az, hogy az uniós szankciók életbelépése okán az üzemanyagárral kapcsolatos egyes rendelkezésekről.

Kedd éjszaka jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója, hogy kedd éjjel 23 órától vége a 480-as üzemanyagárnak.

A 444.hu vette észre, hogy a bejelentés után meg is jelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami eltörölte a tavaly november közepén bevezetett benzinárstopot. A kormányhatározat szövege azzal indokolja a lépést, hogy „hatályba léptek a kőolajszállításra vonatkozó uniós szankciók, amelyek hatásai az ellátásbiztonságot veszélyeztetik”. A jogszabály címe is az, hogy az uniós szankciók életbelépése okán az üzemanyagárral kapcsolatos egyes rendelkezésekről.

A lap feleleveníti, hogy Hernádi Zsolt már áprilisban is beszélt arról, hogy sokáig nem tartható fenn a benzinárstop, mert elfogynak az erőforrások, amiket a zöldesítésre és hasonló fejlesztésekre kellene fordítani. Ezért már középtávon ki kell vezetni a hatósági árat, különben áruhiány alakulhat ki, ami pedig komoly társadalmi feszültségekhez vezethet.

A decemberi benzinhiányról a Fókusz készített riportot. A több száz méteres kocsisorokat, a veszekedő, ideges autósokat itt nézheti meg:


A rendelet legfontosabb pontja, hogy hatályon kívül helyezték azokat a korábbi szabályokat, amik 2022. december 31-ig hatósági arásnak (480 forint) minősítették a benzint és a dízelt.

Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

#Belföld#benzinárstop#szankciók#rendelet#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk