Belföld

Csaknem hétszáz tanár szünteti be ma a munkát

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 6:01

Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok.

Csaknem hétszáz tanár szünteti ma be a munkát, és több iskola sem fog kinyitni, írja a HVG. Többségében fővárosi intézmények dolgozói tiltakoznak, de a vidéki iskolákban is egyre több tanár sztrájkol határozatlan ideig.

Csütörtök estig 634 pedagógus jelezte 65 intézményből, hogy részt vesz a határozatlan idejű sztrájkban. A tiltakozáshoz még késő este is csatlakoztak újabb intézmények és tanárok. A mostani munkabeszüntetés apropója az, hogy három gimnázium nyolc tanárát kirúgták, amiért részt vettek a polgári engedetlenségekben.

A kirúgások által legjobban érintett Karinthy Frigyes Gimnáziumban is rendkívüli szünet lesz, mivel nem maradt annyi dolgozó tanár, amennyivel meg lehetne oldani az oktatást. A Vörösmarty Gimnáziumban hasonló a helyzet, ahol a tanárok kilencven százaléka sztrájkol.

Közben délután öt órára a Tanítanék Mozgalom tüntetést szervezett a Klebersberg Központ épülete elé. Úgy vélik: „a tankerületi vezetőknek számot kell adniuk: miért nem akadályozták meg, hogy Pintér Sándor véghez vigye a megtorlásokat és kirúgassa a tanárokat?”

Korábban Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője azt mondta el a Reggeliben a kirúgott tanárokról: „Ezek az emberek nem csináltak mást, mint kiálltak a szakmai méltóságukért”.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#tanár#pedagógus#sztrájk#tüntetés#törley katalin#tiltakozás#pintér sándor

Címlapról ajánljuk