Belföld

Orbán: Magyarország csak jövőre szavaz a finn és svéd NATO-csatlakozásról

rtl.hurtl.hu

2022. november 24. 15:20

A magyar kormányfő erről V4-es csúcs utáni sajtótájékoztatón beszélt. 

A parlament csak a következő év első ülésén fogja napirendre tűzni Finnország és Svédország NATO-tagságának kérdését. Erről el Orbán Viktor kormányfő számolt be Kassán, a V4-es csúcs után tartott sajtótájékoztatón – írta Napunk című lap. Orbán kijelentette, hogy Magyarország támogatni fogja ennek a két országnak a NATO-tagságát.

A hét elején még úgy lehetett tudni, hogy december 7-én szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról, egy nappal azután, hogy az uniós tagállamok pénzügyminiszterei döntenek a Magyarországnak járó EU-s forrásokról. Már csak Törökország és Magyarország nem hagyta jóvá a két skandináv állam csatlakozását.


A magyar kormány már júliusban benyújtotta a ratifikációs javaslatot a parlamentnek, Kövér László házelnök azonban azóta sem vette napirendre az ügyet, hiába kezdeményezték az ellenzéki pártok is de a kérdés napirendre tűzését a kormánypártok rendre leszavazták.

Korábban több kormánypárti tisztségviselő, köztük Gulyás Gergely és Magyar Levente is arról beszélt, hogy a kormány nem mondhatja meg az országgyűlésnek, hogy mikor dönthet a ratifikációról.

Nyitókép:Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Belföld#orbán viktor#nato#finnország#svédország#szavazás#ratifikáció

Címlapról ajánljuk