Belföld

„Gyurcsányisták provokációja” – a Fidesz egy nap kétszer szavazta le, hogy a parlament dönthessen Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 16:48

A DK és az MSZP kezdeményezte a napirendre tűzést, de a kormánypárt provokációról beszél.

Továbbra sem hajlandóak a kormánypártok az Országgyűlés napirendjére tűzni Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának elfogadását, amelyet a katonai szervezet tagállamai közül már csak Magyarország és Törökország nem ratifikált – írta a 444

A magyar kormány már júliusban benyújtotta a ratifikációs javaslatot a parlamentnek, Kövér László házelnök azonban azóta sem vette napirendre az ügyet, hiába kezdeményezték az ellenzéki pártok is. A Fidesz egy dologgal indokolja a döntés halasztását: szerintük jelenleg társadalmi vita zajlik az ügyről.

Kedden a DK és az MSZP hiába kezdeményezte, hogy egészítsék ki a napirendet a kérdéssel, a kormánypárti többség azonban mindkétszer megszavazta, hogy tartsák fenn Kövér László házelnöki döntését.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke így értékelte a két szavazást:

Igennel erősítettük meg Kövér László házelnök úr döntését a gyurcsányisták provokációjáról.

A magyar kormány nemrég azt ígérte, hogy még idén, az őszi ülésszakban, azaz december 7-ig megszavazzák a svéd és a finn kérelmet, azonban az üléstervben ennek egyelőre nincs nyoma.

Nyitókép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#nato#finnország#svédország#parlament

Címlapról ajánljuk