Belföld

Egy nappal azután szavazna a parlament a svéd és finn NATO-csatlakozásról, hogy döntés születik az uniós forrásokról

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 15:41

Úgy tudni, a NATO-ban már kifejezetten idegesek a magyar halogatás miatt.

December 7-én szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról, egy nappal azután, hogy az uniós tagállamok pénzügyminiszterei döntenek a Magyarországnak járó EU-s forrásokról – értesült a Szabad Európa.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő a portálnak elmondta, hogy maga is meglepődött azon, amikor a NATO parlamenti közgyűlésén, Madridban a belga küldöttség vezetője azt mondta felszólalásában, hogy „magyar barátai úgy tájékoztatták, hogy december 7-én szavazhatnak a ratifikáción”. Ezt Harangozónak a vele együtt ott tartózkodó kormánypárti képviselők is megerősítették.

Az MSZP-s politikus „meglehetősen cinikusnak” nevezte, hogy a kormány ennyi ideig halogatja a szavazást.

Ráadásul nem tudom nem azt gondolni, hogy az időzítés nem szándékos a Magyarországnak járó uniós források miatt

– tette hozzá. A magyar parlament idei ülésterve alapján egyébként december 7-e az utolsó lehetséges időpont, de egy nappal korábban, december 6-án döntenek Brüsszelben az uniós pénzügyminiszterek arról, hogy a Magyarországgal szemben zajló jogállamisági eljárás keretében felfüggesszék-e a hazánknak járó uniós források egy részét.

A Szabad Európa úgy értesült, hogy „a NATO-ban már kifejezetten ideges hangulat” uralkodik a svéd és finn csatlakozás magyar ratifikációjának elhúzódása miatt, amire az egyik magyarázat, hogy Orbán Viktor az ügyet az uniós forrásokról folyó tárgyalásokon használja fel pozíciója megerősítésére.

Korábban a Politico írt arról, hogy a visszatartott uniós források megszerzéséért „túszdiplomáciát” folytat a magyar kormány, fontos döntések megvétózásával fenyegetőzve Brüsszelben.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#svédország#finnország#nato#európai unió

Címlapról ajánljuk