Belföld

Elborzasztó a magyar társadalom egészségi állapota és ez nagyon sokba kerül

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 5:39

Többe kerül a sok beteg, mint a jó egészségügy, erre jutott egy friss kutatás.

Felfoghatatlanul nagy összegbe kerül a magyar társadalomnak az, hogy egészségügyileg meglehetősen rossz állapotban van a 30 és 64 év közöttiek hazai korosztálya – mutatta be a Népszava annak a kutatásnak az eredményét, amelyben Joó Tamás egészségügyi közgazdász, Vitrai József népegészségügyi szakértő és Kollányi Zsófia szociológus arra kereste a választ, mekkora munkaidő veszteséget okoz az egészségromlás Magyarországon.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) rendezvényén bemutatott kutatás szerint az úgynevezett betegségteher – vagyis a betegség vagy halálozás miatt elvesző munkaidő termelési értéke – a GDP 7,2 százaléka volt 2019-ben. Ugyanebben az évben az állam a GDP 4,5 százalékát költötte az egészségügy működtetésére.

 Vitrai József elmondta, hogy

a 30 és 64 év közöttiek korcsoportjában 2019-ben 27 ezer ember halt meg, ami az adott évi összes magyar halálozásnak több mint ötöde. 

A vizsgált csoportban az egy főre jutó betegségben töltött napok száma 50 volt. A legtöbb embernek mozgásszervi és a mentális egészség problémák miatt romlott a termelékenysége. Vitrai József szerint az összes munkaidő egyhetede az egészségromlásra vezethető vissza, ez 40 százalékkal kisebb lenne, ha a magyarok olyan egészségesek lennének, mint az osztrákok.

Nyitókép: Műtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#egészségügy#költségek#egészségi állapot#ausztria#gdp

Címlapról ajánljuk