Belföld

Tavaly év végén milliós jutalmat kaptak a tanárokat fenyegető tankerületi igazgatók

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 12:07

Ezt elég hosszú időbe telt kideríteni.

„10 hónap huzavona és az adatvédelmi hatósághoz fordulás után, végül sikerült megszereznem a tételes listát a tankerületi igazgatóknak kifizetett jutalmak összegéről” – írta a Facebookon Tóth Endre, a Momentum politikusa. Azoknak a tankerületi vezetőknek a fizetésére volt kíváncsi, akik az utóbbi időben kirúgtak vagy fenyegettek tiltakozó tanárokat.

A következő tankerületi vezetők bónuszáról tudni:

  • Marosi Beatrix, aki a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát rúgta ki, 512 222 forintot kapott, a korábbi tankerületi igazgató, Beleznay Tamás 1 100 000 forintot.
  • Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetője, aki a Karinthy tanárait fenyegette kirúgással, 1 590 000 forint jutalmat kapott.
  • Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerület igazgatója, aki az egyik sztrájkoló tanárnak 2 óra sztrájk után 33 ezer forintos levonást számolt el adózási szabályokra hivatkozva. Szabóné 1 050 000 forintot kapott.

Tóth azt írta: „Hogy mi motiválta ezeket a tankerületi vezetőket az etikátlan parancsok szolgai végrehajtására, a fenyegetésekben való aktív részvételre? Az egyéni tényezőkön túl biztosan szerepet játszott az is, hogy mindannyian jól fizető állásban ülnek, amihez foggal-körömmel ragaszkodnak. Ez az állás akkor is jól fizet, mikor minden más közoktatásban dolgozónak nagyon rosszul megy.”

 

Korábban a Házon kívül arról tudósított: A tankerületek a nagyközönség szemével nézve szépen csendben működtek az utóbbi 12 évben, különösen nem figyelt rájuk senki. Most azonban egyre több a tiltakozás az oktatási rendszer problémái miatt: tanárok, szülők és gyerekek dühe zúdul rájuk. Radó Péter oktatáskutató szerint a tankerületek az állam meghosszabbított karjai az oktatás irányításában. A 2012-es iskolaállamosítás óta szinte folyamatos az elégedetlenség, ami most érte el azt az ingerküszöböt, hogy már tízezrek mennek ki miatta az utcára tiltakozni.

 

Nyitókép: Facebook

#Belföld#momentum#tankerület#igazgató#bónusz#év#jutalom#millió

Címlapról ajánljuk