Belföld

Kormányinfó: hivatalos delegáció indulhat Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 15:15

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt az újságírók kérdéseire. 

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 16:43

Idén már nem lesz nyugdíjemelés

A nyugdíjasok idén már nem számíthatnak kompenzációra, januárban lesz legközelebb emelés – mondta Gulyás Gergely.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 16:41

A kormány szerint nincs értelme a katari bojkottnak

Gulyás Gergely szerint a szállodák azért nem rezsitámogatást kaptak, mert a bejelentett turisztikai akcióterv hatásosabb segítséget jelent a szektornak. (Az akcióterv szerint a nettó bevétel 4 százalékát nem kell befizetni turizmusfejlesztési támogatásként.)

Mint mondta, Budapestet nem érinti az ügyeleti és a kórházi rendszer átalakítása, csak a szakrendelők esetében lesz változtatás. Egy megyében több helyen is lehet majd sürgősségi ellátás, nemcsak a megyeszékhelyeken – fogalmazott a miniszter, aki szerint nem várható elvándorlás a dolgozókat érintő módosítások miatt (ilyen például a bért is befolyásoló teljesítményértékelés vagy a kirendelhetőség).

Maróth Gáspárt a honvédelmi miniszter javaslatára váltották le, az pedig álhír, hogy az exállamtitkárt szánják a nemrég megalakult Katonai Iroda élére. Azt még nem árulta el Gulyás Gergely, hogy utóbbi szervet ki vezeti majd. 

A nagy sportrendezvények a sportolókról szólnak, ezért elvi alapon bojkottellenesek vagyunk – mondta a miniszter, aki szerint a szervezőkkel szembeni emberjogi és egyéb aggályokat a versenyek odaítélése során kell mérlegelni, nem pedig utólag.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 16:25

Fejlesztenék az adriai vezetéket, a horvátok kevésbé lelkesek

Az új energiaügyi minisztérium veszi át a hatósághoz tartozó hatvan területből ötvenet. Az Adria-gázvezeték fejlesztésén dolgoznak, „jó lenne, ha támogatóbb lenne a horvát kormány” – mondta Gulyás Gergely.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 16:20

Átvilágítják a Vodafone-t

Még hónapokig eltart a telekommunikációs vállalat átvilágítása, amelynek alapján meghatározzák egyebek mellett azt a vételárat is, amelyet az államnak kell majd fizetnie. 

Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokat legkésőbb december 6-án lezárhatják, de ezen az ülésen akár újabb aggályokat is megfogalmazhat az Unió. Gulyás Gergely szerint „jogilag vagy megalapozottan” egyetlen fillért sem vehetnének el Magyarországtól. Azt ugyanakkor nem tartja irreálisnak, hogy nem kapja meg az ország az összes fejlesztési pénzt. 

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 16:03

A miniszter szerint nem befolyásolják a KESMA-lapokat

A KESMA-sajtó oroszpártiságával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: nem vele kell megbeszélni, hogy egy újságírónak miről mi a véleménye. Számtalan cikk van, amivel nem értek egyet, de ez a sajtószabadság – fogalmazott a miniszter. Azt állította, hogy a kormány nem szól bele a tartalmi kérdésekbe a KESMA-termékek esetében. 

A nyugati katonai segítség nélkül nehezebb lett volna visszafoglalni Herszont – mondta Gulyás Gergely, de szerinte ennek ellenére két okból kifolyólag sem kell felülvizsgálni a magyar álláspontot a fegyverszállításokkal kapcsolatban. Kárpátalján keresztül tudnánk csak fegyvert szállítani, ezzel viszont célponttá válnának ezek a területek is. Másrészt – folytatta a miniszter – egyszer fel kell tenni azt a kérdést is, hogy jól járt-e Ukrajna azzal, hogy korábban mindenképpen NATO-tagként akarták látni Kijevet. 

 

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:56

Továbbra is lesznek kóservágások

A kóservágások továbbra is szabályosak lesznek – mondta Gulyás Gergely a Mi Hazánk Mozgalom felvetésére reagálva, a párt szerint ugyanis állatvédelmi szempontból aggályosak ezek a leölések. Ezeket nem lehet betiltani, ez a vallásszabadság része – tette hozzá a miniszter.  

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:47

Lehet, hogy magyar delegáció is indul Ukrajnába

Az RTL kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: tud olyan tervről, amely szerint hivatalos magyar delegáció tesz látogatást Ukrajnában. Ha történik ilyen, a biztonsági helyzet miatt csak utólag kommunikálunk róla – tette hozzá.

A benzinárstopot jelentős sikerként értékelte, azt ugyanakkor elismerte, hogy nehéz lesz teljesen kivezetni. Az inflációcsökkentés és családtámogatás szempontjából viszont szerinte ez fontos intézkedés volt, és amíg „nem lesz jobb ötlet”, érvényben is marad. 

Palkovics László lemondásánál szerinte azért tartott öt napig, mire érdemben reagált a kormány, mert egyszerre jelentették be az egyik tárca megszűnését és az új megalakulását. Strukturális változásra volt szükség az energiaválság miatt, Palkovics László viszont az energia területe nélkül nem akarta tovább vállalni a minisztérium vezetését. 

Várhatóan december elején jelentik be a gyermeket vállaló nők szja-mentességéről szóló intézkedéseket. A tervek már készen vannak, hamarosan döntenek róla. 

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:41

Gulyás: Ez volt a legsúlyosabb kampányfinanszírozási botrány a rendszerváltás óta

Az ellenzék esetleges külföldi kampányfinanszírozásáról azt mondta a miniszter, hogy most még folyik a vizsgálat, a sajtóban megjelent információk viszont súlyosak, „durva külföldi befolyásszerzési szándék is felsejlik”.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:38

Sok sikert Donald Trumpnak

A tegnapi orosz rakétatámadások következtében az ukrán energiaellátás 80 százaléka károsodott – jelentette ki Gulyás Gergely. Donald Trump bejelentéséről – miszerint indul 2024-ben az elnöki posztért – azt mondta: sok sikert kívánunk neki!

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:36

Ha van „értelmes felvetés”, hajlandó tárgyalni a kormány

Budapest esetében még lehetnek módosítások az egészségügyi reformmal kapcsolatban, türelmet kért Gulyás Gergely. Szerinte ha van „értelmes felvetés” a kamara részéről, akkor a kormány örömmel tárgyal a még kérdéses részekről. 

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:34

Lengyel rakétatámadás: Oroszországnak csak korlátozott felelőssége lehet Gulyás szerint

Gulyás Gergely azt mondta a háborúért csak Oroszország felelős, de a lengyelországi esettel kapcsolatban Moszkvának csak közvetett felelőssége lehet, mert valószínűleg ukránok lőtték ki a rakétát. 

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:32

Gulyás: Nem helyes a hathavi jutalom

Fóti fideszes polgármesterének hathavi extrajuttatásával kapcsolatban a miniszter azt mondta, szerinte nem helyes egy ekkora összegű pluszpénz, és nem is érti, hogy mehetett át ez a javaslat.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:30

Gulyás: Teszteltük az ügyeleti ellátást Hajdú-Bihar megyében

Az egészségügyi átalakítással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy szerinte az ügyeleti ellátás jelentősége óriási, ezért ki is próbálták az új rendszert Hajdú-Bihar megyében. Nem igaz, hogy próba nélkül alkalmazzuk ezt a rendszert, amely az államnak olcsóbb, de szakmailag magasabb színvonalú – összegezte. Az orvosi kamarával szerinte hosszan egyeztettek és több ponton is támogatták a tegnap este benyújtott módosításokat. 

A miniszter azt mondta, hogy a bérkeret nem változik az egészségügyi dolgozók esetében. A teljesítményértékelés alapján meghatározott fizetés tehát (amely 20 százalékkal kevesebb vagy 40 százalékkal több is lehet, mint az alapbér) összességében ezen kereket között mozoghat csak.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:20

Nem kell fizetni turizmusfejlesztési hozzájárulást

A kormány turisztikai akciótervet is elfogadott, mert ahhoz, hogy vidéken és fővárosban nyitva tudjanak tartani a szállodák és vendéglátóhelyek, Gulyás Gergely szerint támogatásra van szükség. A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást felfüggesztik 2022. október elseje és 2023. március 31-e között, a már befizetett járulék visszaigényelhető. 

A kormány fél évre lazít a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására.

22 nappal ezelőttrtl.hu2022. november 16. - 15:15

Nem lesz különbség a pihenőkártyák zsebei között

A vendégéjszakák 26 százaléka köthető Budapesthez, a vidékhez pedig 74 százalék. A külföldi vendégek esetében viszont népszerűbb a főváros – ismertette a friss adatokat Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, hogy a SZÉP-kártyák alszámlái közötti különbség megszűnik, mindegyik zsebben lévő összeg szabadon használható bármely célra, vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források más-más területen is felhasználhatók.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#gulyás gergely#lengyelország#kormányinfo#Szentkirályi Alexandra#nato#egészségügy

Címlapról ajánljuk