Belföld

AB: Alkotmánysértő volt az MTA átalakítása

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 10:36

A döntés ellenére minden maradhat a három évvel ezelőtt kialakított struktúrában.

Az Alkotmánybíróság (AB) elnöke, Sulyok Tamás, a testület kedden nyilvános ülésen hirdette ki, hogy a 2019-es MTA törvénnyel az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértés követett el, amely értelmében nem szabályozták az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat – írja a 444.hu.

Döntésük értelmében ez a gyakorlat sértette az MTA jogbiztonsághoz és a tulajdonhoz való jogának érvényesülését.

Emellett továbbá kifejezték: alkotmányos követelmény, hogy a tudományos kérdéseket illető döntések meghozatalakor a tudomány szabadsága érvényesüljön, és a döntéshozatal módja, szabályozása megfeleljen a tudományos szabadság alkotmányos értékének.

Az AB azt viszont nem állapította meg, hogy az MTA kutatóhálózatának elvétele és átalakítása megsértette ezt a követelményt. Tájékoztatásuk szerint az Országgyűlésnek 2023. június 30-ig pótolhatja a hiányosságot.

Az AB szerint nem tudták megvizsgálni, hogy a kutatóintézet-hálózat államosításakor miként változott a közfeladatok ellátásának hatékonysága, mert nincs ehhez nincs hatáskörük. Szerintük önmagában az a körülmény, hogy egy közfeladatot az állam más szerven keresztül kíván a továbbiakban ellátni, nem alaptörvény-ellenes.

Az AB döntésének értelmében nem kell átalakítani az államosított akadémiai kutatóintézetek működését, tehát minden maradhat a három évvel ezelőtt kialakított struktúrában.

Az RTL Híradó korábbi anyagát itt nézheti meg:


Nyitókép: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#mta#magyar tudományos akadémia#alkotmánybíróság#átalakítás#alkotmányellenes

Címlapról ajánljuk