Belföld

Munkavállalói jogokat sérthet az új munka törvénykönyve, tiltakoznak a szakszervezetek

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 11:25

Szerintük súlyosan sérti a változtatás a munkavállalók jogait.

Tiltakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a munka törvénykönyve változtatása ellen, mivel a tervezett módosítás megadja a lehetőséget a munkáltatóknak, hogy megtagadják a szabadság kiadását, írja a Piac és Profit.

A MASZSZ szerint ez súlyosan sérti a munkavállalók jogait.

Szerintük a tervezett Mt. módosítással a kormány megfosztja a munkavállalókat az eddig hét napban meghatározott szabadság önálló, szabad felhasználási jogától azzal, hogy bizonyos esetekben megtagadja a fizetett szabadság kiadását a munkavállaló által kért időpontban.

A szervezet elnöke, Zlati Róbert szerint ez munkáltatói visszaélésekre is lehetőséget ad. „A MASZSZ felszólítja a kormányt, ne a munkavállalók kárára módosítsa a törvényt, s főleg nem úgy, hogy azzal megfosztja a munkavállalókat a szabadsággal való önálló rendelkezés jogától” – írják.

Sérelmezik azt is, hogy a kormány javasolja: a munkáltatók számára legyen lehetséges, hogy kényszerhelyzetbe hozással bírják felmondásra azokat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni a korábbi munkakörüket.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#munka#törvény#változtatás#szakszervezet#jog#jogvédelem

Címlapról ajánljuk